Председателят на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану ще бъде разследван за

...
Председателят на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану ще бъде разследван за
Коментари Харесай

Румъния ще разследва и шефа на Сената за корупция

Председателят на румънския Сенат Калин Попеску-Търичану ще бъде разследван за корупция, откакто правната комисия в Народното събрание утвърди настояването на Националната организация за битка с корупцията да бъде свален имунитетът му против правосъдно гонене, заяви електронното издание " Романия джърнъл ". Той е отпред на партията Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), която е съдружен сътрудник на ръководещите социалдемократи, чийто водач Ливиу Драгня влезе в пандиза в понеделник, откакто Върховният съд удостовери присъдата му от 3 година и половина отнемане от независимост за корупция.    

Агенцията за битка с корупцията в Румъния внесе настояването за имунитета на Търичану през ноември м.г. Според прокурорите водачът на АЛДЕ индиректно е получил материални облаги на обща стойност 800 000 $ от австрийска компания, докато беше министър-председател на Румъния в интервала 2007-2008 г.  След внасянето на настояването за имунитета на шефа на Сената крайният период за произнасянето на комисията по правните въпроси непрестанно беше удължаван с претекста, че е належащо време, с цел да бъде изработен разбор на документите. 

Търичану беше доста ядосан от утвърденото искане за събаряне на имунитета му, защото очакваше за следващ път решението да бъде отсрочено, твърди сайтът digi24.ro. Според него ръководителят на правната комисия Роберт Казанчук, който е социалдемократ, действал по този начин, тъй като не бил номиниран за министър на правораздаването при последните рокади в кабинета. Социалдемократите издигнаха Ана Бърчал. Премиерката Виорика Дънчила незабавно дойде вчера в постройката на Народното събрание, с цел да успокои пристрастеностите. След среща с Търичану тя разгласи, че няма проблеми в обединението. 

Лидерът на сенаторите от Социалдемократическата партия Шербан Николае пък съобщи, че няма да поддържат в пленарна зала настояването за събаряне на имунитета на ръководителя на Сената. " Не имам вяра социалдемократ, наш сътрудник, да промени мнението си и да стигне до заключението, че би трябвало да подкрепим злоупотребите, които сковават Румъния толкоз дълго ", съобщи той след диалог с Търичану. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР