Председателят на РС Петрич Ят. Кобуров и съдия Р. Манолева

...
Председателят на РС Петрич Ят. Кобуров и съдия Р. Манолева
Коментари Харесай

Председателят на РС Петрич Ят. Кобуров и съдия Р. Манолева с номинации за Съдия на годината -2022

Председателят на районен съд Петрич Ят. Кобуров и арбитър Р. Манолева бяха номинирани в обичайния конкурс " Съдия на годината -2022 ".
Атанас Кобуров е арбитър от 2001 година Завършил е образованието си по специалността „ Право “ в Софийския университет „ Климент Охридски “ през 1998 година Председател на районен съд – Петрич от 2019 година

В рамките на управническия му мандат (през 2021 г.) са осъществени две инспекции от Инспектората към Висш съдебен съвет за организацията и работата на районен съд – Петрич.


Изводите и на двата екипа на ИВСС в актовете за инспекция са идентични – отлична организация, срочно разглеждане на делата и доста добър инстанционен надзор. Във връзка и с това не са дадени никакви рекомендации за възстановяване работата на съда.

Съдия Кобуров работи при 100% натовареност, макар големия размер административна работа в районен съд – Петрич не е просрочeно нито едно дело.

Съдия Атанас Кобуров сезира Висш съдебен съвет за смяна на нормата на член 80, алинея 10 от ПАС, която създаваше предпоставки за формиране от горестоящите инстанции на голям брой каузи по една тъжба /т. н. повтаряне на дела/, при което директно се изкривяваха статистическите данни за активността на съдилищата. Висш съдебен съвет одобри за основателни доводите на арбитър Кобуров, като Пленумът на съвета взе решение за предприемане на дейности по изменение на тази новела.

Съдия Атанас Кобуров персонално е създал лична /на районен съд – Петрич/ стратегия за работа с учащи взаимно с Община Петрич и огромните учебни заведения в общината.

Въпреки уговорките си, в границите на управническия си мандат арбитър Кобуров е непрестанно разполагаем на медиите по всеки един въпрос, като е дал над 20 изявленията за локалните вестници, радиостанции и малките екрани.

По самодейност на арбитър Атанас Кобуров са свиквани институционални препоръки /кмет на община, началници в Министерство на вътрешните работи и други институции/ за решение на голям брой наболели проблеми засягащи цялата общност /голям брой прояви на вандализъм, умишлени палежи, хулиганства и други

В качеството си на административен началник и заради съществуването на многогодишни проблеми в Благоевградския правосъден район, арбитър Атанас Кобуров персонално е създал проект за превъзмогването им, в които са дадени голям брой хрумвания за нормализиране на връзките в съдилищата от Югозападна България.


Съдия Атанас Кобуров е в непрестанен контакт с прокурорите и юристите в района (провеждат се регулярни срещи), като в изискванията на взаимно схващане са решавани всички зародили проблеми. Най-важното от всичко е това, че понастоящем районен съд – Петрич е съд – пример. С отлична материална база и стимулирани и знаещи съдии и чиновници, а и не на последно място – страховит колектив.


Рая Манолева е магистър по компетентност „ Право “, приключила Юридическия факултет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ – гр. Благоевград през 1997 година, и с добита професионална подготовка „ Право на Европейски Съюз “ към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Съдия Манолева има над 23 години юридически стаж. Кариерата й в правосъдната система стартира през 2004 година като следовател в Окръжна следствена работа – Благоевград. През 2006 година става прокурор в Районна прокуратура – Сандански, а от 2008 година е арбитър в Районен съд – Петрич. От декември 2013 година до сегашния миг арбитър Манолева правораздава в наказателно поделение в Районен съд – Сандански. От 23 май 2018 година е определена за представител на Комисия по професионална нравственос при Районен съд – Сандански като авариен член. За времето от 2014 до 2020 година е изпълнявала функционалностите на заместител административен началник – ръководител на съда при неявяване на ръководителя. През април 2022 година арбитър Манолева печели конкурс за Административен началник – ръководител на правосъдната институция. Магистратът постоянно работи с готовност да употребява знанията, опита и силата си за градивното развиване на съда, който управлява и издигане престижа на правосъдната власт. Нейните сътрудници регистрират потвърдените й професионални и етични качества, ценят нейната диалогичност и проявени ангажираност и отговорност към правосъдните въпроси и проблеми. Работата й се откроява с неприкритост, екипност и самообладание. Рая Манолева има вяра в приемствеността и надграждането. През 2022 година арбитър Манолева внедрява реформаторски управнически метод в правосъдното ръководство, позитивните резултати от който към този момент са факт и се надграждат.

През над 23-годишната й кариера е взела участие в редица семинари и има съответните документи за това, като да вземем за пример: народен семинар на тематика „ Превенция и битка с дискриминирането посредством средствата на наказателното право “, семинар на тематика „ Защита на Финансовите ползи на Европейски Съюз. Престъпни сформира. Функции на ОЛАФ. “- НИП, семинар на тематика „ Интегриран метод за заслужено правораздаване “, семинар на тематика „ Административно наказателна отговорност “ – НИП образование на тематика „ Актуални въпроси и промени в Наказателно-процесуален кодекс “ – НИП, образование на тематика „ Съдебномедицински и съдебнопсихиатрични експертизи “ – НИП.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР