Председателят на Районен съд – Плевен Вера Найденова запозна представители

...
Председателят на Районен съд – Плевен Вера Найденова запозна представители
Коментари Харесай

Симулативни съдебни процеси ще бъдат показани пред възпитаници на три плевенски училища

Председателят на Районен съд – Плевен Вера Найденова срещна представители на медиите с осведомителна акция за разпространение на задачите и смисъла на просветителната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Кампанията се организира взаимно от Висшия правосъден съвет/ВСС/ и Министерството на образованието и науката/МОН/.

„ Най-голямото предизвикателство пред съдиите от всички равнища на съдилищата в България е повишение на равнището на доверието в правосъдната система. Постигането на триумф в тази тенденция е обвързвано с комплекс от голям брой ограничения и смятам, че смяната на мисленето в нашето общество по въпросите за правосъдната система в България, би трябвало да стартира от подрастващото потомство.

Затова Районен съд – Плевен се включва през тази година в просветителната стратегия на Висш съдебен съвет “.

Вера Найденова напомни, че просветителната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ започва през образователната 2014-2015 година и е извършена в 28 авансово избрани учебни заведения в регионалните градове в страната. Тя е представяна пред десетокласници в границите на образователната стратегия в часовете по „ Етика и право “.

След позитивна оценка от страна на учебните заведения – сътрудници, през идната година, участниците в програмата през идната образователна година са към този момент близо пет пъти повече. Включват се и районните съдилища и прокуратури и се уголемява възрастовата група на обхванатите възпитаници – от 8 до 12-ти клас.

Вера Найденова уточни, че през 2016-та година програмата е регистрирана от МОН като доста добра процедура и една от трите съществени насоки, по които работи министерството за образуване на правна просвета на учениците като жители на Р България.

През 2017 година Висш съдебен съвет получава отличие в състезанието „ Кристални везни на правораздаването “ на Съвета на Европа.

Плевенският Районен съд се включва в самодейността от 2018 година, само че през последните три години поради пандемията от COVID-19 в учебните заведения не са провеждани лекции. Те са обновени през актуалната образователна година като шестима съдии от РС-Плевен са изявили предпочитание да приготвят тематики, които да показват пред учениците.

Седем са учебните заведения в Плевен, които са декларирали присъединяване в програмата като лекциите в тях са почнали през ноември 2022 година До момента са извършени 24 лекции по 10 тематики, в които са обхванати над 800 възпитаници от 8 до 12-ти клас.

За край на просветителната стратегия е планувано осъществяване на симулативни процеси по гражданско-правни и наказателно-правни проблеми.

Предстои тези симулативни процеси да бъдат съчетани в Дните на отворени порти. Председателят на Районен съд – Плевен Вера Найденова показа, че заради огромния интерес у учениците по отношение на същинската правораздавателна активност на съдията в правосъдно съвещание, следва провеждането на Седмица на отворените порти, която ще бъде извършена след Великден в интервала от 18-ти до 21 април. Предвидено е пред ученици на три плевенски учебни заведения да бъдат извършени симулативни правосъдни процеси. Учениците ще получат и специфични грамоти за присъединяване в програмата.

Съдия Вера Найденова сподели още, че част от учениците от учебните заведения – сътрудници към този момент са имали опция и да участват и на действително правосъдно съвещание по цивилен каузи – в границите на „ Европейския ден за гражданско правораздаване “.

Предвидено е и осъществяване на анкета измежду учениците, взели участие в програмата, по отношение на техните усещания и задоволеност от наученото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР