Председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова от ГЕРБ

...
Председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова от ГЕРБ
Коментари Харесай

Разнобой в ГЕРБ за машинното гласуване: да останат или не и хартиените бюлетини

Председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова от ГЕРБ счита, че макар въвеждането на машинно гласоподаване би трябвало да бъде оставена опция за гласоподаване с хартиена бюлетина, резултатите от които да се регистрират машинно, т.е. посредством сканиращи устройства. Мотивът - доста хора предпочитали да гласоподават с хартиени бюлетини, а не с машини.

Днес министър председателят Бойко Борисов разпореди да бъдат закупени машини за гласоподаване във всички секции, с цел да " не тегне върху държавното управление му ", че не предпочитание да го направи. В началото на съвещанието на Министерския съвет Борисов сподели, че Народното събрание да вземе редица решения, както и да посочи дали гласуването ще бъде единствено машинно, или ще има опция за гласоподаване с хартиени бюлетини. В отговор вицепремиерът и член на управлението на ГЕРБ Томислав Дончев разгласи, че не е нужно да има две паралелни системи за гласоподаване, защото биха се създали двойни разноски за изборите и би било доста скъпо.

Последно болшинството от партии в Народното събрание поддържа инициирани от Движение за права и свободи промени в Изборния кодекс, съгласно които на идващите избори в страната би трябвало да се гласоподава единствено с машини, като изключение има единствено в секциите под 300 гласоподаватели, където да се гласоподава единствено с бюлетини. Заради терзания, че ще има доста неточности при отчитане на резултатите при избори с преференциално гласоподаване, по неофициална информация ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединените патриоти " обмисляха да се върви към гласоподаване с бюлетини и машинно броене. Предложението сканиращи устройства да регистрират резултатите е на Движение за права и свободи.

Пред публицисти Анна Александрова разгласи през днешния ден, че нейното персонално мнение е, че опцията за гласоподаване с хартиени бюлетини би трябвало да остане, само че всички решения ще бъдат подложени на разискване в работната група по измененията на изборните правила, която стартира работа във вторник.

По неофициална информация мненията в Българска социалистическа партия са, че гласуването би трябвало да е единствено с машини. Днес водачът Корнелия Нинова сподели, че няма потребност от екстаз поради решението на Борисов, тъй като той извършва в този момент настоящото законодателство, само че с извънпарламентарни средства - държавното управление отпуска пари за машинно гласоподаване без гласоподаване от Народното събрание.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че придвижването може да помогне на държавното управление с експертиза. Според него след днешното решение е по-вероятно да има машинно гласоподаване.

Президентът Румен Радев, който на няколко пъти се разгласи за въвеждане на машнно гласоподаване, сподели, че дейностите на кабинета са в вярната посока. Според него в този момент е моментът, в който би трябвало да се разгласи социална поръчка за пазаруване на машините.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР