Председателят на ПП АБВ Румен Петков и чл. кор. Иван

...
Председателят на ПП АБВ Румен Петков и чл. кор. Иван
Коментари Харесай

Румен Петков и Гранитски при Митрофанова за честването на Освобождението

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков и член кор. Иван Гранитски, ръководител на Инициативен комитет, който ще работи за отбелязването на 145 и 150 годишнината от Освобождението на България от турско иго, се срещнаха с Н. Пр. Елеонора Митрофанова, дипломат на Русия у нас. Пред посланика те показаха програмата, която включва събития по отбелязване на бележити дати, свързани с Освобождението на страната ни, както и такива, които бележат връзката сред двете страни, като Денят на българската култура и просвета и славянската книжовност, определяне на дипломатическите връзки сред България и Русия, 120 години от построяването на храм-паметника „ Рождество Христово “ в село Шипка, откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, 145 години от Плевенската епопея. В събитията са планувани и осъществяване на научни полемики, юношески конгреси, подготовка на филм за Руско-турската война, за който ангажимент пое режисьорът и ръководител на Горско стопанство на АБВ проф. Любомир Халачев.
В Инициативния комитет влизат български представители на научните среди, общественици, измежду които проф. Иван Маразов, проф. Ивайло Мирчев, проф. Любомир Халачев, акад. Васил Сгурев, Надя Попова, както и изявени общински кметове.
В рамките на срещата Румен Петков изрази мощно безпокойствие поради нагнетяване на напрежението по Руско – Украинската граница. Той бе безапелационен, че интернационалното право би трябвало да бъде спазвано и всички досегашни случаи на неговото тъпчене (агресията против Белград, отделянето на Косово, войната против Ирак, събитията в Либия и Сирия) са дейности основно от американска страна, с техни съдружници, без наказания на Организация на обединените нации. Сегашното нагнетяване на публично напрежение в международен мащаб още веднъж се прави от Съединени американски щати и Англия, които станаха жалки на времето с претекста за война против Ирак и химически оръжия – това в последна сметка се оказа неистина и никой не понесе отговорност, разяснява още Румен Петков.
Беше подложен и въпросът за гаранциите за доставяне на България с газ. Посланик Митрофанова съобщи, че всички опити за подстрекателство, че могат да бъдат прекратени доставките на газ за България останалите страни са жалки операции, парадокси и неотговарящи на истината. Русия е подсигурила доставките и това не предстои на подозрение, уточни още съветският дипломат.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР