Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви пред журналисти

...
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви пред журналисти
Коментари Харесай

Десилава Атанасова от ГЕРБ: Без тъмни стаички, преброяването ще е с видеонаблюдение

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание, че с изключение на машинното гласоподаване ще има и такова с хартиена бюлетина. Тя ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и посредством записване на момента на осъществяване на преброяването. 

 

Отпадат тъмните стаички, като гласуването ще се прави единствено зад заслон. Атанасова уточни, че е реализиран баланс, макар че тя дефинира като нелегално предлагането на Продължаваме промяната и Демократична България да има краткотрайна комисия, която да разисква тези решения.

 

Разписките ще бъдат бюлетина от машинно гласоподаване. Те ще бъдат с QR код и ще бъдат от предпазена хартия, по метод, който не може да се манипулира или разпечатва от на никое място. Освен това ще бъдат с щемпел с СИК. Бюлетините ще се преброяват дружно с бюлетините от хартиено гласоподаване и ще влязат в един протокол. Сумираните данни ще се записват на техническото устройство ще съпровождат бюлетините, протокола в РИК и СИК, с цел да има надзор.

 

Десислава Атанасова уточни, че се надгражда контролът и доверието в изборния развой. Атанасова посочи, че Общественият съвет към ЦИК ще остане. И добави, че съгласно нея няма потребност от преброителни центрове. Затова е обезпечено видеонаблюдение и записи, които да се съхраняват на сървъри, при броенето от СИК. По този метод ще се следи прецизно преброяването и ще е наличен когато и да е на сървър, в случай че се появят някакви подозрения, разяснява още тя. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР