Председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски ще

...
Председателят на ПГ на БСП за България Георги Свиленски ще
Коментари Харесай

Георги Свиленски ще вземе мандата от името на БСП: За премиер ще си говорим по-късно

Председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски ще е индивидът, който ще одобри мандата от името на партията в 17 ч.

Българска социалистическа партия няма да се яви в президентството с подготвен претендент за министър председател и ще се възползва от релативно по-свободния режим, който конституцията дава за третия изследователски мандат.

" За министър председател ще си приказваме по-късно, откакто получим мандата от президента. Имаме 7-дневен период за показване на име на министър председател, а по-късно има повече време за основаване на кабинет. Ще се постараем на договарянията - имаме добра основа за договаряния, имаме програмата, направена преди две седмици ", сподели Корнелия Нинова, представена от БГНЕС.

При първите две стъпки на процедурата за сформиране на нов кабинет президентът Румен Радев трябваше да разпореди мандат за ръководство на съответен претендент за министър председател, посочен от първата и втората най-големи парламентарни групи. " Продължаваме промяната " излъчи Асен Василев, а ГЕРБ авансово оповестиха, че няма да вършат опити за държавно управление и даже не излъчиха официална номинация за министър председател (според юриста Наталия Киселова - това е довело до нарушаване на условията на конституцията).

При третия мандат обаче президентът самичък може да избере парламентарната група, на която да разпореди задачата да сформира ново държавно управление, като тя към този момент има една седмица време да уточни претендент за министър-председател - едвам по-късно той или тя номинира състав на Министерски съвет, или връща мандата несбъднат.

От Българска социалистическа партия ще създадат опит да съберат още веднъж четворната коалиция с Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, като ще дават на " Промяната " правото да издигне министър председател.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР