Председателят на партия МИР Симеон Славчев излезе с открито писмо

...
Председателят на партия МИР Симеон Славчев излезе с открито писмо
Коментари Харесай

Партия МИР иска Национална кръгла маса за честни избори и промени в Изборния кодекс

Председателят на партия МИР Симеон Славчев излезе с намерено писмо до президента Румен Радев, до министър-председателя Гълъб Донев, до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и до всички ръководители на парламентарните групи в Народното събрание. Той упорства незабавно да се организира „ Национална кръгла маса за почтени избори “ по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно показани партии дружно да обсъдят и да се обединят към всички нужни промени в Изборния кодекс, които да подсигуряват честността на вота на българските жители.

 

Според Славчев задачата на Националната кръгла маса за почтени избори е да се излезе с съответни оферти за промени в Изборния кодекс, които да го трансфорат в работещ, ефикасен, резистентен и най-много гарантиращ провеждането на почтени избори в България. Лидерът на партия МИР упорства да се реализира политически и публичен консенсус за нужните промени в Изборния кодекс, които парламентарно показаните партии да внесат и в най-кратки периоди да гласоподават в Народното събрание.

 

 

„ Изборите са значима част от Националната сигурност на страната, тъй като посредством тях се избират партиите и политиците, които да ръководят страната и да дефинират орисите на българските жители и на България както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Именно за това провеждането на почтени и транспарантни избори следва да се трансформира в национална идея, по която да има необятен политически и публичен консенсус “, се споделя в отвореното писмо на водачът на партия МИР Симеон Славчев.

 

Ето и цялостният текст на отвореното писмо:

 

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ГЪЛЪБ ДОНЕВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА ГЕРБ-СДС

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА

ДО

СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ “

Г-Н АТАНАС АТАНАСОВ И

Г-Н НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ ВЪЗРАЖДАНЕ “

Г-Н КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ “

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ “

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА НА „ ИМА ТАКЪВ НАРОД “

Г-Н ТОШКО ХАДЖИТОДОРОВ

ДО

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

ОТ

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРТИЯ МИР СИМЕОН СЛАВЧЕВ

 

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДОНЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЖЕЛЯЗКОВ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АТАНАСОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АТАНАСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДЕНИКОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОСТАДИНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАРАДАЙЪ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НИНОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ХАДЖИТОДОРОВ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ,

 

Изборите са значима част от Националната сигурност на страната, тъй като посредством тях се избират партиите и политиците, които да ръководят страната и да дефинират орисите на българските жители и на България както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Именно по тази причина провеждането на почтени и транспарантни избори следва да се трансформира в национална идея, по която да има необятен политически и публичен консенсус.

 

За голямо страдание последните промени в Изборния кодекс доведоха до цялостен безпорядък в изборния развой, което ясно пролича по време на извършените на 2-ри април тази година предварителни парламентарни избори. Доказателство за това са всеобщото сбърканите и неведнъж подправяни изборни протоколи и изчезнали в тях гласове и преференции.

 

Нещо повече – хибридната система от машинно гласоподаване и хартиена бюлетина докара до цялостен безпорядък и затрудни и работата на секционните изборни комисии, част от които стояха съвсем денонощие след края на изборния ден, с цел да пишат, подправят и пренаписват още веднъж сбърканите протоколи, изчезналите в тях гласове и неизлизащите им контроли.

 

Всичко това докара до подозрение в честността на вота в огромна част от парламентарно и извънпарламентарно показани партии, което е казус в най-новата ни история и сериозна опасност на демокрацията в страната.

 

За нас от партия МИР, а надяваме се и за всички Вас, приемането на ясни правила за осъществяване на почтени и транспарантни избори и най-много тяхното съблюдаване ще способства за връщане на доверието в изборния развой, както и до увеличение на изборната интензивност и подсилване на демокрацията и гражданското общество в България.

 

За излаз от създалата се обстановка партия МИР предлага в най-кратки периоди да се провежда и да се организира „ Национална кръгла маса за почтени избори “, по време на която всички парламентарно и извънпарламентарно показани партии дружно да обсъдим и да се обединим към всички нужни промени в Изборния кодекс, които

да подсигуряват честността на вота на българските жители. Целта на Националната кръгла маса за почтени избори е да се излезе с съответни оферти за промени в Изборния кодекс, които да го трансфорат в работещ, ефикасен, резистентен и най-много гарантиращ провеждането на почтени избори в България. Успоредно с всичко това ще се реализира политически и публичен консенсус за нужните промени в Изборния кодекс, които парламентарно показаните партии да внесат и да гласоподават в най-кратки периоди в Народното събрание.

 

За нас от партия МИР една от най-важните промени в Изборния кодекс би трябвало да бъде премахването на хартиената бюлетина и провеждането на същинско и напълно машинно гласоподаване. Машинното гласоподаване като се изключи че потвърди своята успеваемост посредством премахването на невалидните бюлетини, само че фрапантно понижили и купения избор. Единственото нещо, което остана да се направи съгласно нас от партия МИР, с цел да може машинното гласоподаване да е на 100 % дейно, е да се отстрани субективният фактор и опцията за операция и замяна на вота на българските жители. Това може да стане, когато в Изборния кодекс се запише, че машинният протокол е заключителен протокол на секционните изборни комисии. Само по този начин ще може да се отстрани изцяло субективната интервенция в изборния развой.

 

По време на Националната кръгла маса за почтени избори, която партия МИР предлага да се организира в постройката на Народното събрание, ще предложим в Изборния кодекс да се запишат три значими условия, които ще подсигуряват честността и прозрачността на изборния развой.

 

Първото значимо изискване е изборите в България да се организират единствено машинно. Второто значимо изискване е машинният протокол да бъде финалният протокол на всяка една секционна изборна комисия и той да не се преписва ръчно в книжен протокол.

 

Третото наше предложение е машинните разписки, които машината издава при гласуването, наложително се преброяват в края на изборния ден и да се сравнят с машинния протокол, след което членовете на комисията да се подпишат на машинния протокол, той да се сканира и по едно и също време да се изпрати до РИК, ЦИК, както и до всички участници в изборния развой и неправителствените организации, които са се записали като наблюдаващи на изборите.

 

Всички тези промени в Изборния кодекс ще се спестят доста часове работа на секционните комисии и паралелно с това ще се отстрани субективният фактор в изборния развой, което подсигурява прозрачността и честността на вота.

 

Друга значима смяна в Изборния кодекс, която партия МИР ще предложи и по която също ще търси консенсус по време на Националната кръгла маса за почтени избори, е членовете на ЦИК и РИК да се избират с конкурс и на експертен принцип, а не посредством партийни квоти, както е сега. Партия МИР предлага също по този начин в Изборния кодекс да се запише, че всеки член на ЦИК, РИК и секционна изборна комисия носи наказателна отговорност, ако се потвърди, че е подменил вота на българските жители или е подписал документ с погрешно наличие, какъвто е изборният протокол.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДОНЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЖЕЛЯЗКОВ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АТАНАСОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АТАНАСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДЕНИКОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОСТАДИНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАРАДАЙЪ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО НИНОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ХАДЖИТОДОРОВ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ,

с актуалното отворено писмо се обръщаме към Вас с предложение за осъществяване на Национална кръгла маса за почтени избори най-късно до 15.05.2023 година в постройката на Народното събрание и се надяваме, че всички Вие ще се включите интензивно в нея и докажете с каузи, че сте за такива промени в Изборния кодекс, които ще подсигуряват резистентност на изборните правила и провеждането на почтени и транспарантни избори в България.

 

гр. София, 25.04.2023 година

 

С почитание:                                                    Симеон Славчев,

                                                                         председател на партия МИР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР