Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов е първият от

...
Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов е първият от
Коментари Харесай

Без ограничения за финансиране на магистратски организации, бонусите за ВСС остават

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов е първият от петимата вносители на законопроекта

Още по тематиката
Авторитетната интернационална съдийска организация МЕДЕЛ изиска отдръпване на законопроекта

Мнозинството в Народното събрание поддържа скандалния план безмълвно, без да влиза в полемика за какво се постановат ораничения в сдружаването на магистратите

Висшият правосъден съвет се оплете в процедура и не съумя да изготви мнение

Срещу плана, който планува възбрана на външното финансиране за съсловните организации на магистратите, имаше остра реакция от неправителствени организации и запитвания от Европейска комисия за задачата му

За ръководещите правосъдната промяна и тактики са единствено декларативни книжовни стенания за пред Брюксел

Борисов даде звук, а депутатите ще внесат корекции сред четенията

Съюзът заплашва да блокира значим план и упорства министър председателят да провокира изключително съвещание на парламентарните групи от ръководещите

Над 20 организации се оповестиха срещу плана, който не разрешава външното финансиране за съсловните организации

Промяната идва след твърдата и безапелационна позиция на Европейската комисия и на американската дипломацияУправляващите отдръпнаха предлагането в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) да се запише експлицитна възбрана за финансиране на съсловните организации на магистратите от външни донори, отвън членски импорт и дарения от членовете, както и възбраната за присъединяване на магистрати в сдружения на други адвокати. Вносителите отдръпнаха и предлагането да се забрани на магистратите да правят научна или преподавателска активност, в случай че тя е финансирана извънредно от непозната страна или задгранично лице. В законопроекта обаче остана текстът, предусещащ кариерни бонуси за членовете на сегашния Висш съдебен съвет, които ще могат след края на мандата си да желаят да останат на работа в София в същото равнище на правосъдната подчиненост, вместо да се върнат в провинцията, където са работили преди избора.

Обратът

За този поврат стана ясно в сряда първо от изказване на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, а по-късно беше осъществено на съвещание на правната комисия на Народното събрание, където единствена точка в дневния ред беше планът за промени в Закон за съдебната власт.

Според Цветанов, след дълги съвещания с неправителствения бранш и браншови организации, ръководещите стигнали до извода, че " не е удачно законодателната смяна да бъде призната в правна комисия и по-късно в зала ", имайки поради ограничаването за финансиране на организациите на магистрати. Истината е обаче, че никакви съвещания не са били провеждани нито с неправителствения бранш, нито със съсловни организации на магистратите, тъкмо противоположното – полемиката по законопроекта умишлено беше избягвана с изненадващото му внасяне без никакво публично разискване и с форсираното му разглеждане в комисия и пленарна зала.

Няма никакво подозрение, че отдръпването на скандалните текстове стана едвам след твърдата и безапелационна позиция на " външни " фактори – първо Европейската комисия, а по-късно и американската дипломация. Масовите митинги и позиции на направителствения бранш, на професионалните организации на магистратите и на извънпарламентарната съпротива, които започнаха да формулират протестните си мнения безусловно на идващия ден след издание на законопоректа на уеб страницата на Народното събрание, по никакъв метод не провокираха реакцията на ръководещите.

Натискът

На множеството причини против ограничавания в сдружаването на магистрати, които планът вкарва, беше противопоставян еднотипен отговор – това са митинги на грантаджии, които се опасяват, че ще им опразнят канчето. Първата нервна реакция на вносителите, отпред с ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), беше провокирана от писмо на Европейската комисия до Народното събрание и до Министерството на правораздаването, в което се задава въпрос за задачата на измененията, свързани с финансирането на магистратските организации, и се упорства българските управляващи " да разсеят опасенията " към тези оферти. В писмото беше очебийно, че питането е обвързвано с идния тогава " вербален отчет " за напредъка по Механизма за съдействие и инспекция. Реакцията на ръководещите не закъсня – министър председателят Борисов сведе волята си до депутатите посредством правосъдния министър Цецка Цачева - да се допусне финансиране от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство, което вносителите старателно съблюдаваха. В предложенията за второ четене те прибавиха и Норвежкия финансов механизъм. Извън системата обаче оставаха освен Съветът на Европа и неговите структури, само че и Организация на обединените нации, УНИЦЕФ и редица други донорски стратегии, в това число и американското финансиране.

Последва недвусмислена реакция от американска страна. В понеделник помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Хойт Ий, след среща с Бойко Борисов, дефинира законопроекта като " притеснителен и антиамерикански ". В изявление пред Клуб Z той изрази вяра, че въпреки всичко този законопроект е недовиждане, което може да бъде поправено в хода на законодателния развой. " Надяваме се, че виновните за този законопроект - аз на този стадий не знам каква тъкмо е задачата му, мога да приказвам единствено за това, което схващам като евентуален резултат - ще помислят доста деликатно върху вероятния му резултат върху хората, възползващи се от този тип поддръжка, която в продължение на 27 години бе от изгода за съдии, прокурори и чиновници в правосъдното министерство от най-високите до по-ниските работни равнища ", споделя още Ий в изявлението.

А в сряда сутринта, малко преди изказването на Цветанов, в Министерския съвет се е провела против сред премиера Борисов и посланика на Съединени американски щати Ерик Рубин, оповестява отново Клуб Z.

" Нито е имало, нито ще позволим интервенция на каквато и да е била страна в метода, по който се ръководи страната и законодателната ни стратегия ", отговори Цветанов на въпрос на " Дневник " дали е имало дипломатическа реакция от страна на Съединени американски щати по отношение на плана. Но разяснява, че " Америка за България " е финансирала планове за към 170 млн. $, от които 105 млн. - единствено за обучение.

" Има повече спекулативно поднасяне на информацията, в сравнение с нещо, което да бъде рационално и градивно, за това ще оттеглим тези текстове на второ гласоподаване в комисията, с цел да се сътвори работеща среда по отношение на значимите текстове от Закона за правосъдната власт. Те са част от ограниченията от цялостната ни тактика за правосъдната промяна от януари 2015 година ", изясни Цветанов.

Всъщност, претенциите на Цветанов за съществуването на значими за правосъдната промяна текстове, като част от обновената тактика, са изцяло неоснователни. Като се махнат текстовете за финансирането на магистратските организации и на научната и преподавателска активност на магистрати, както и възбраната за присъединяване в сдружения на други адвокати, излиза, че значимите текстове за правосъдната промяна, са главно две –
бонусите на членовете на Висш съдебен съвет, и основаването на една доста съмнителна конструкция към Висш съдебен съвет – Съвет за партньорство, която ще подмени Гражданския съвет в разговора с магистратите и обществото. В Съвета ще вземат участие представители на съсловните организации на магистратите, които имат членска маса не по-малко от 5 % от надлежно съдиите, прокурорите или следвателите, Висш съдебен съвет ще избира трима души от своя състав, а също така в този съвет ще вземат участие и представители на необвързаните в синдикална организация магистрати, което ще е самобитна декларация за членство/нечленуване в съсловна организация на магистрати. Същевременно, организацията и активността на този съвет ще се дефинира он Висш съдебен съвет с разпоредба. В него няма да вземат участие Неправителствени организации с експертиза в региона на правосъдната система, както до момента вземат участие в гражданския съвет.

От целия законопроект остават конюнктурните текстове, което удостоверява някои мнения, че внасянето му с очевидно неприемливи и скандални огранчения пред съсловните организации е единствено проявление на мускули пред Съюза на съдиите в България и димна завеса за главната цел - обезпечаване на
бонуси за лоялното болшинство във Висш съдебен съвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР