Председателят на парламентарната комисия за контрол на службите и СРС-тата

...
Председателят на парламентарната комисия за контрол на службите и СРС-тата
Коментари Харесай

Комисията за службите набързо подготви отстраняването на Гатев от СРС-бюрото


Председателят на парламентарната комисия за надзор на службите и СРС-тата Димитър Лазаров.

Парламентарната комисия за надзор на службите и специфичните разследващи средства (СРС) небрежно одобри в четвъртък проекторешение за преустановяване на мандата на зам.-шефа на Бюрото за надзор на СРС-тата Георги Гатев.

Дневният ред с тази единствена точка изненадващо бе качен на уеб страницата на Народното събрание в сряда, откакто комисията организира взаимно съвещание с депутатите от вътрешната комисия, на което бяха признати промени в тактиката за националната сигурност.

Статутът на Гатев на процедура е явен от средата на януари, когато Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно удостовери отнемането на секретния му достъп, осъществено предишното лято от ДАНС по предложение на прокуратурата.

Близо два месеца по-късно отрасловата парламентарна комисия е получила доказаното от съда решение на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), пред която Гатев първо апелира отнемането. Депутатите предстоящо гласоподаваха мандатът му като член на СРС-бюрото да бъде преустановен, като само двамата представители на Българска социалистическа партия се въздържаха.

" Не сме коментирали, не сме обсъждали и аз не смятам да разясняваме и да обсъждаме обстоятелствата, изложени в самото дело – не е належащо ", съобщи пред медиите ръководителят на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) след закритото съвещание.

Заместникът му Славчо Велков (БСП) по лична самодейност бе поканил в четвъртък Гатев и ръководителя на Бюрото Бойко Рашков, предлагайки на сътрудниците му да изслушат тяхната позиция по случая преди да гласоподават. Мнозинството обаче изрично отхвърлило тази концепция, описа Велков пред Mediapool.

" Работата на Бюрото е предмет на годишните отчети. Съвсем скоро се разглеждаше отчет за работата на Бюрото. Това – първо. Второ, следва още веднъж да бъде прегледан отчет. За да може Бюрото да работи... Защото това съобщение от ДКСИ е от края на февруари – за влязлото в действие решение на Върховен административен съд. След като в зала бъде освободен господин Гатев, т.е. – предварително му бъде преустановен мандатът, в месечен период би трябвало да бъде определен различен член, с цел да може Бюрото да продължи своята работа. То е групов орган и при четири члена може да работи ", поразсъждава Лазаров, запитан дали не беше редно комисията му да се поинтересува дали настоящето състояние не блокира контрола над СРС-тата.

Всъщност, освобождението на Гатев на процедура обезпечи на ръководещите да блокират всяко решение на Бюрото, което не ги устройва. Причината е, че този орган е 5-членен и взима решенията си с болшинство. В момента с изключение на ръководителят му Бойко Рашков, в него работят още Огнян Атанасов (излъчен от ГЕРБ), Огнян Стоичков ( " Атака " ) и Илия Ганев (БСП).

Самият Рашков неведнъж към този момент разгласи, че с офанзивата на прокуратурата и ДАНС против заместника му в действителност се цели преодоляване на контрола над потреблението на СРС-та от основния прокурор Сотир Цацаров и ръководещите.

Показателно за целия случай бе, че той се разви в изискванията на цялостна секретност и без инстиотуциите въобще да разискват обществено съответните обстоятелства, стимулирали отнемането на секретния достъп на Гатев, без който той по закон не може да бъде член на Бюрото за надзор на СРС-тата.

Първото деяние бе на прокуратурата, която заяви, че предлага на ДАНС да лиши юриста от достъп до секретна информация поради негови контакти с обвинени, които пускали молби до Бюрото, с цел да ревизират дали са подслушвани нелегално. Агенцията стремително извърши волята на държавното обвиняване, въпреки че огромна част от първичните изказвания на проверяващите бяха опровергани.

Последва и отвод на ДКСИ да анулира решението на ДАНС, като това решение бе взето в границите на едно-единствено съвещание, а претекстовете за него бяха засекретени и от комисията отхвърлиха да ги дават на медиите. В последна сметка Върховен административен съд дефинитивно удостовери, че секретният достъп на Гатев вярно е бил лишен от ДАНС, като претекстовете на съда също останаха загадка за обществото.

Развоят на случая предизвика междуинституционален скандал, като Рашков на няколко пъти съобщи, че казусът с Гатев е офанзива против контрола на СРС-тата изобщо.

Той даже изнесе данни за злоупотреби с подслушвание на политици, магистрати и публицисти пред Народното събрание, които бяха отречени от основния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Валентин Радев. Именно организацията беше посочена от Рашков, като виновна за максимален % от нарушаванията със СРС-та.

Както Mediapool към този момент писа, спор сред Бюрото и прокуратурата фактически има и той датира още от 2015 година, когато по отношение на инспекция по делото " КТБ ", в която взе участие Гатев, основният прокурор обществено позволява, че зам.-шефът на Бюрото демонстрира " нездравословен интерес " към доказателствата по мегаделото за срутва на банката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР