Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов

...
Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов
Коментари Харесай

Тошко Йорданов поиска шефът на БНТ Кошлуков да бъде уволнен заради измама

Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии Тошко Йорданов (ИТН) изиска от медийния регулатор да освободи предварително шефа на Българска национална телевизия Емил Кошлуков поради документална машинация, която му обезпечи опция да се яви на конкурс за управителен пост в публичната телевизия.

Йорданов се усъмни дали Кошлуков фактически е бил програмен шеф в партийната телевизия на " Атака " ( " Алфа " ), преди първото си кандидатстване за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Йорданов е изискал и получил данни от Национална агенция за приходите, от които ставало ясно, че Кошлуков е записал контракта си за тв " Алфа " в деня, когато я е напеснал. В средата на януари т.г., на едно от първите съвещания на парламентарната комисия, на Българска национална телевизия. Редовният мандат на Кошлуков като началник на Българска национална телевизия изтича на 5 юли тази година, а сега комисията на Йорданов е задействала процедура за, излъчени от Народното събрание.

Измама

" Изключително забавно е, че единствено до момента в който е бил програмен шеф в телевизия " Алфа ", Емил Кошлуков е показал трудовият си контракт в Национална агенция за приходите в деня на напускането си - 23 юни 2017 година ", сподели Йорданов в четвъртък.

По принцип законовият период за регистрирането на подобен контракт е 3 работни дни от заемането на съответната служба.

Йорданов напомни, че точно времето януари 2017- юли 2017 година, когато Кошлуков твърди в трудовата си брошура, че е бил програмен шеф на телевизия " Алфа " се явява " парчето, с което той прави нужния стаж, с цел да се яви на състезанието за Българска национална телевизия ".

“В случая с телевизия " Алфа " дата на подписване на контракта е 3 януари 2017 година, само че в Национална агенция за приходите този контракт е отишъл едвам на 23.6.2017 г.”, конкретизира Йорданов.

" Според мен е хубаво да поискате и ревизирате, тъй като това подухва на подозрение, че този контракт е подписан със задна дата. Вие не сте си създали труда, тогава когато Кошлуков аплайваше, да ревизирате тези неща, да изискате другата нужна информация от " Алфа " и в случай че това е по този начин, то дори отива на документална измама”, сподели още Тошко Йорданов, обръщайки се към представителите на Съвет за електронни медии.

Той добави, че е изискал от телевизия “Алфа” и цялата преписка от 2016 до 2017 година

“И в този интервал януари - юни 2017 година, когато Кошлуков по трудово брошура се води изпълнителен шеф, на никое място не попада в кореспонденцията. Фигурират Петя Кузева, продуцент, Волен Сидеров, юристът на Волен Сидеров, само че Емил Кошлуков не попада, което подухва подозрения, че индивидът е бил шеф единствено по документи”, разясни Тошко Йорданов.

Кандидатирайки се за общоприет шеф на Българска национална телевизия през 2017 година, Кошлуков покри критериите за трудов стаж, акцентирайки, че. Дотогавашният му управителен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от банкрутиралата КТБ, не бе задоволителен да покрие условието. Представеният документ обаче породи подозрения дали Кошлуков изобщо е бил програмен шеф на малкия екран на Волен Сидеров, тъй като още тогава чиновници от партийната медия твърдяха, че в никакъв случай не са го виждали.

Конкурсът през 2017 година бе извоюван от Константин Каменаров, който малко по-късно предложения Кошлуков за програмен шеф на Българска национална телевизия 1.

През април 2019 година обаче Каменаров напусна поста поради присъда за шофиране в нетрезво положение и Съвет за електронни медии без съмнение назначи Кошлуков за краткотраен началник на Българска национална телевизия. Престоят в публичната телевизия му обезпечи законен стаж на управителна служба и той се кандидатира с летящ старт за общоприет шеф. Трудовият стаж в партийната телевизия на " Атака " внезапно бе премахнат от, оповестена на уеб страницата на Българска национална телевизия.

Доклади за нарушавания на ДАНС и ОССЕ

В четвъртък Тошко Йорданов уточни още, че има и отчет на ДАНС за нарушавания в Българска национална телевизия по отношение на хакерската офанзива над публичната медиа от 6 март тази година и предложи на Съвет за електронни медии да се запознае с него.

“Докладът е горе в секретният отдел, вие можете да отидете да го видите. Ще ви е забавно да видите какви нарушавания има. Не мога да разглася това, което прочетох, тъй като се води конфиденциален. Идете и го вижте”, посъветва той членовете на Съвет за електронни медии.

Йорданов загатна и отчет на ОССЕ за мониторинга на изборите от 11 юли предходната година, който установил “сериозни нарушавания от страна на Българска национална телевизия при отразяването” .

“Има и решение на съда от 21.03.2022 година, с което Българска национална телевизия е наказана от създатели на сериала " Под прикритие " за нарушение на авторските права, ще ви го предоставя”, сподели още Йорданов.

Не на последно място той напомни, че против назначението на Кошлуков има подписка от над 3200 индивида - общественици плюс уволнени публицисти.

" Хубаво е помислите дали не е редно Емил Кошлуков да бъде уволнен предварително ", сподели Йорданов в умозаключение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР