Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов бе избран

...
Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов бе избран
Коментари Харесай

Христо Иванов оглави временната комисия за промени в Конституцията

Председателят на парламентарната група на Демократична България Христо Иванов бе определен да оглави новосъздадената Временна комисия за промени в Конституцията, свързани с правата на жителите, върховенството на правото, независимостта на правосъдната система. Депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " отхвърлиха да вземат участие в нея.

ГЕРБ-СДС отхвърли, откакто болшинството отхвърли предлагането на ръководителя на ПГ Десислава Атанасова за двама съпредседатели - единият от ГЕРБ-СДС, другият - от " Продължаваме Промяната ". " Ние ще подкрепим тази ваша самодейност при изискване. Условието е комисията да се ръководи от опозицията или в съпредседателство с най-голямата партия от болшинството и най-голямата партия в съпротива - надлежно " Продължаваме Промяната " и ГЕРБ-СДС. Двете най-големи парламентарни групи в състава на 47-ото Народно събрание, ние дружно, без никой различен можем да внесем смяна в Конституцията, в случай че решим. В този смисъл е най-логично, в случай че желаете поддръжка, в случай че желаете диалог, или ГЕРБ да получи председателското място, или дружно в съпредседателство с Политическа партия да го направи ", сподели Атанасова. По думите ѝ в противоположен случай, даже да стартира да действа тази комисия, никой не може да подсигурява, че ще има действителна смяна в Конституцията. Тя уточни, че първото, което прави усещане във импортирания план на решение е, че той е подписан в повърхностен съдружен състав. Въпреки поръчките на една част от обединението, че ще поддържа основаването на краткотрайната комисия, то звучи прекомерно несигурно, счита Атанасова. И сложи въпроса, би трябвало ли въобще да стартира спор за конституционни промени, когато от ръководещото болшинство не знаят, каква цел тъкмо преследват.

" Считаме, че положихме старания, с цел да има градивен разговор, консенсус по тематика, която вълнува българското общество, само че не поехте подадената ръка ", уточни ръководителят на ПГ ГЕРБ-СДС откакто бе отхвърлено предлагането ѝ.

Движение за права и свободи също обявиха, че няма да предложат свои представители. Мотивите на " Възраждане " са, че не са се убедили в целесъобразността на такава комисия и не желаят да се " тупка топката " по такива тематики.

Създаването на краткотрайната комисия бе подкрепено от " Продължаваме Промяната ", " ИТН ", " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България ". 
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР