Председателят на парламентарната група Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова

...
Председателят на парламентарната група Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова
Коментари Харесай

Mанолова предлага премахване на лимитите на Здравната каса за болниците

Председателят на парламентарната група " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова внесе в Народното събрание предложение за промени в Закона за здравното обезпечаване, с които се отстраняват лимитите на НЗОК за активността на лечебните заведения. Това оповестиха от политическата групировка.

Предлага се да отпаднат всички текстове от Закона за здравното обезпечаване, с които НЗОК разпределя активността по квоти сред лечебните заведения и отхвърля заплащане, в случай че се надвишат лимитите. Законопроектът анулира и възбраната за преструктуриране на лечебните заведения и въвеждането на нови действия в тях.

В претекстовете Манолова е показала, че поради тази възбрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат повишените потребности от лекуване на заболели с COVID-19, а НЗОК не можеше да подписа контракти за заплащането на тази активност.

Според Манолова това е довело до парадокса повече от половината болнични кревати да са незаети и в това време да се отхвърля хоспитализация на заболели в сериозно положение. Стигна се до такава степен десетки лечебни заведения да водят правосъдни каузи против НЗОК за неплатена надлимитна активност, е отбелязала тя и е допълнила, че в няколко свои решения Върховният касационен съд е оповестил налагането на предели на лечебните заведения за нелегално и противоречащо на Конституцията.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР