Председателят на парламента Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на

...
Председателят на парламента Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на
Коментари Харесай

Официално: Диана Ковачева вече не е омбудсман

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разгласи за прекъснати пълномощията на омбудсмана Диана Ковачева, считано от през днешния ден – 10 април по отношение на подадена от нея оставка.
Росен Желязков разгласи, че в Народното събрание е постъпило писмо, с което декларира, че подава оставка като омбудсман по отношение на избора ѝ като арбитър в Европейския съд по правата на индивида и идното встъпване в служба, уточни Желязков. Той цитира писмото, в което Ковачева декларира, че подава оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекъснати предварително пълномощията ѝ.
Желязков изясни, че според наредбите от Закона за омбудсмана пълномощията на омбудсмана се приключват предварително при подаване на оставка, като в този случай не се приема решение, а оставката се афишира от ръководителя на Народното събрание пред депутатите.
На 24 януари Диана Ковачева беше определена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) с деветгодишен мандат.
На 27 март Народното събрание разгласи за прекъснати и пълномощията и на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова по отношение на подадена от нея оставка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР