Председателят на парламента Росен Желязков бе атакуван от депутатите от

...
Председателят на парламента Росен Желязков бе атакуван от депутатите от
Коментари Харесай

Екшън в НС: ПП-ДБ атакуват Желязков, докладът за Боташ не е внесен

Председателят на Народното събрание Росен Желязков бе нападнат от депутатите от ПП-ДБ, като ги упрекна, че целят да го смъкват от председателяския пост посредством хватки с правилника за работа на Народното събрание.

Извънредното съвещание стартира малко след 14 часа, а като първа точка в дневния ред е гласоподаване на отчета за комисията, която проверява контракта сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ ". Парламентарната колекция желаеха през вчерашния ден от ПП-ДБ.

Днес обаче се оказа, че отчетът не е импортиран в деловодството на Народното събрание, т.е няма какво да се гласоподава.

На трибуната излезе Мартин Димитров от ПП-ДБ, който упрекна Желязков, че търси метод да " покрие тематиката " за един от " най-скандалните контракти в новата българска история " и дефинира държанието му като безразсъдно.

" Г-н Станков, в случай че смятате, че самичък не можете да занесете отчета, аз ще дойда с вас. Вземете отчета, пипвам ви за ръка и двамата ще го занесем в деловодството. Аз съм разполагаем да отидем двамата в този момент и да го внесем в деловодството ", обърна се Димитров към шефа на комисията за " Боташ " Жечо Станков от ГЕРБ. И продължи: " Вижте какво вършиме, господин ръководител, в миг вие, в случай, че има единствено още една пленарна седмица, вие желаете да заметете цялата тази история по един извънредно неподобаващ метод. Обръщам се към вас за следното - ще желаяме ново изключително съвещание, в случай че би трябвало, само че сега отговорността, която беше на Румен Радев и неговия екип към този момент става солидарна отговорност на ГЕРБ ".

" Г-н ръководител, вие би трябвало да сте равно далечен от всички парламентарни групи. Вие самият нямате ли интерес тази тематика да бъде разисквана и да бъдат взети ограничения, да има същински спор и да бъде импортиран отчета, питахте ли господин Станков за какво не го внася? Той какво ви отговори? Призовавам ви да се държите съществено и отговорно, другото е в действителност срамно ", обърна се Димитров към Желязков.

" Всичко това, което споделихте с аудиторията, имаше една единствена цел - да създадете чувството за методичност, с цел да приложите по-обективно член 5 алинея 1 предложение второ от правилника. Уверявам ви, че този спор съм го насрочил в изключително съвещание по ваше искане ", отговори му Желязков.

Чл. 5 алинея 1 т. 2 от правилника е за предварително събаряне на ръководителя на Народното събрание. Вътре написа, че по документално предложение на най-малко една трета от всички народни представители, когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите или редовно превишаване на правата, или редовно несъблюдение на отговорностите в границите на тяхната подготвеност, шефът на Народното събрание или негов заместител могат да бъдат свалени.

За оставката на Росен Желязков се разгласи първо съпредседателят на " Промяната " Кирил Петков в сряда поради отхвърли му да даде думата на шефа на НЗОК Станимир Михайлов при свалянето му от поста, а след това и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова тази заран поради нови промени в правилника, въведени от Желязков.

Общо ПП-ДБ и Българска социалистическа партия имат повече от една трета - 86 депутати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР