Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен

...
Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен
Коментари Харесай

Договорка за коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година

Председателят на Народното събрание да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите обединения, договарящи за сформиране на държавно управление – „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

Идеята е при цялостен мандат всяка от четирите обединения да има ръководител на Народното събрание, оповестява БНР.

Ротацията ще стартира с ръководителя на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.

За желанията на договарящите се разбра от писмо, подписано от основния секретар на ДСБ - една от партиите в „ Демократична България “, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат период до през днешния ден на обяд, с цел да кажат дали поддържат влизането със лични министри в ръководството.

В писмото е показана и новата конструкция на Министерски съвет.

Ще има единствено един вицепремиер, на чието послушание минават Агенцията по горите, която в този момент е към земеделското министерство и Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ от Министерство на околната среда и водите.

Създава се постът министър на електронното ръководство, който ще дава отговор и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното дружество за ръководство на язовирите минава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) ще е към Министерство на превоза, а не към Министерство на регионалното развитие.

От писмото излиза наяве още, че всяка от договарящите обединения има „ контрактувани пакет от заместник-министри, регионални и заместник-областни шефове и набор от други управителни държавни постове “. И че упоритостта е съдружното съглашение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото съвещание на новото Народно заседание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР