Председателят на Организация на евреите в България Шалом“ Александър Оскар

...
Председателят на Организация на евреите в България Шалом“ Александър Оскар
Коментари Харесай

Българските евреи дадоха Възраждане на прокурор заради гавра със Соломон Паси

Председателят на Организация на евреите в България „ Шалом “ Александър Оскар изпрати сигнал до Софийска районна прокуратура поради колаж подигравка със Соломон Паси, оповестен в страницата на партия " Възраждане " в Телеграм. 

" Фотоколажът изобразява група лица във военни униформи, наподобяващи тези на немски бойци от интервала на националсоциализма, които принудително водят друго лице. Държаното от тях лице е Соломон Паси - добре прочут български политик, академик и държавник от еврейски генезис, някогашен депутат и министър на външните работи.

Върху фотоколажа е подложен и надпис с текст „ Щом не искаш от съветския газ ела да ти пуснем от нашия “. Нито създателят на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „ Възраждане “ в Telegram, са ни известни ", написа Оскар до прокуратурата и упорства да бъдат взети ограничения причинителите да бъдат разкрити.

Според водача на " Шалом " този колаж представлява демонстрация на антисемитизъм и език на омразата, ориентирана против еврейската общественост в Република България. " Те съставляват неприемлива насмешка с едно от най-мрачните събития в международната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората международна война геноцид против милиони евреи, населявали територията на Европа.



По време на Холокоста евреите са подложени на преследвания от страна на немското държавно управление. Масово и редовно са нарушавани техните съществени човешки права - на живот, телесна цялост, здраве, благосъстоятелност, фамилен и персонален живот, независимост на напредване и на практикуване на специалност и други

Жертвите на Холокоста са интернирани наложително в концлагери, подлагани са на многочислени унижения и ограничения и са всеобщо избивани, в това число посредством добре известните „ газови камери “. Именно към избиването на евреите в „ газовите камери “ препраща обявата, споделена в формалната Telegram група на партия „ Възраждане “.

Посочената подигравателна обява освен неприемливо осмива колосалните нещастия на Холокоста, само че и съставлява демонстрация на език на омразата към еврейската общественост и към господин Соломон Паси в частност. Нещо повече, фотоколажът и текстът към него съдържат очевидна опасност към евреина господин Соломон Паси и подбуждат българското население към дискриминация, принуждение и ненавист против евреите ", се споделя в сигнала на Оскар до прокуратурата.

Той отбелязва, че обявата е споделена в обществените мрежи от Исаак Паси, който искал да изрази своето отвращение от нанесената на татко му засегнатост, както и от обстоятелството, че членуваща все още в българския парламент партия обществено и публично показва посредством фотоколажа своята антисемитска и фашистка позиция.

В мненията под обявата на Исаак Паси се е разразила яростна полемика. " Някои от направените от разнообразни физически лица мнения са очевидно и несъмнено доказателство, че фотоколажът и текстът към него разпалват измежду обществото етническа и религиозна ненавист и непоносимост и подтикват към език на омразата, нападателни изявления, недвусмислени закани с физическо принуждение и ясно декларирана фашистка изразителност ", отбелязва Оскар.

Председателят на Организация на евреите в България „ Шалом “ упорства прокуратурата да предприемете нужното за определяне на самоличността на лицата, виновни за основаването на описания фотоколаж и за публикуването му в формалната група на партия „ Възраждане “ в обществената мрежа Telegram. Освен това той желае да се извърши инспекция дали гореописаните дейности съставляват закононарушение по Наказателния кодекс и при съществуване на задоволително данни на осъществено закононарушение, да бъде формирано досъдебно произвеждане против отговорните лица.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР