Председателят на общински съвет - Варна, Христо Димитров излезе с

...
Председателят на общински съвет - Варна, Христо Димитров излезе с
Коментари Харесай

Председателят на ОбС-Варна, Христо Димитров: няма да приема която и да е партия да използва институцията за водене на предизборна кампания

Председателят на общински съвет - Варна, Христо Димитров излезе с обществена позиция по отношение на днешния скандал, който се развихри сред него и кметът на града, Благомир Коцев. Припомняме, че по време на брифинг в постройката на общината двамата с Коцев се разминиха реплики, след което Коцев напусна залата.

Varna24.bg разгласява позицията на Христо Димитров без редакторска интервенция:

Позиция на ръководителя на Общински съвет-Варна във връзка оповестения от кмета " черен лист “ с имена на общински съветници!

Уважаеми представители на медиите,

Уважаеми жители, 

Преди броени дни станахме очевидци на следващия изкуствено основан скандал от кметския екип, като този път бяха прекрачени границите на съществени човешки правила. Кметът на град Варна Благомир Коцев разгласява обществено " черен лист “ с имена на общински съветници, несъгласни с негово предложение. Заклеймителният акт е подобен на случая, в който имена на варненски учители попадаха в един различен лист. Тогава кметът осъди остро опитите за обществен линч над хора, изразили свободно своята позиция. Месец по-късно двойните стандарти на кмета са налице. Този път мотивът за правене на лист и слагане на забранителни знаци пред имена на съветници беше поради отложено  предложение за основаване на екипи за леки поправки за територията на целия град.

Държа да се означи ясно и изрично, че целият Общински съвет упорства да има екипи за бързи поправки. Многократно с сътрудниците общински съветници, без значение от партийната им принадлежност, сме изразявали потребността от обособяването на сходни екипи за всеки регион на Варна. В зала " Пленарна “ сме разисквали тази тематика в продължение на часове с желанието екипите да бъдат проведени по най-хубавия метод и хората действително да усетят, че се вземат решение проблемите им и има смяна в градската среда.

Настоявам да се знаят и обстоятелствата по проблема. Предложението на кмета беше импортирано в Общинския съвет на 26 април 2024 година и надлежно разпределено за разглеждане към отрасловите комисии. Една от тях е ВрК " Структури и общинска администрация “, на чието съвещание през юни въпросът беше доста обширно прегледан. Предложението на кмета е леките поправки да бъдат предоставени на Оперативна програма " Управление на планове и озеленяване “. Позицията на болшинството сътрудници, която и аз поддържам, е, че ръководството на мобилните екипи би трябвало да бъде делегирано на районните кметства, тъй като точно районните кметове са най-близо до хората и са наясно с най-неотложните поправки. По този метод ще има равнопоставеност сред всички региони и субективната преценка кой ремонт е по-спешен се минимизира. Намалява се и опцията периферните градски елементи да бъдат подценени за сметка на централните. Тогава администрацията на кмета се ангажира да вземе под внимание направените от общинските съветници рекомендации и да преработи предлагането.

Но какво в реалност се случва – на съвещанието на ВрК " Структури и общинска администрация “ преди няколко дни за разглеждане е импортирано безусловно същото предложение, от същата дата – 26 април 2024 година, като към документа са прикрепени две уточнения от страна на кмета. Казано простичко – кметът желае общинските съветници да одобрят нещо, което те към този момент остро са разкритикували. Нещо повече – желае тяхното единодушие, без да се съобрази с техните забележки. И за похлупак – разгласява имената им на " стена на срама “.

Искам да припомня, че общинските съветници, без значение от партийна принадлежност, не са " гумен щемпел " на кмета. Тяхното право на глас е легитимирано от техните гласоподаватели, а жителите на Варна са единствените хора, пред които дават отговор. Натискът към тях е недопустим, несъответстващ с правилата на демокрацията и няма да бъде допускан от Общински съвет – Варна. 

Предстоят избори и употребявам мотива изрично да заявя, че в качеството ми на ръководител на Общински съвет - Варна няма да приема която и да е партия да употребява институцията за водене на предизборна акция. Градът ни не заслужава това, което се случва. Варна има потребност от общи хрумвания и каузи!

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР