Председателят на НС ще събира всеки месец шефовете на постоянните

...
Председателят на НС ще събира всеки месец шефовете на постоянните
Коментари Харесай

Шефът на НС ще наблюдава работата на комисиите

Председателят на Народно събрание ще събира всеки месец шефовете на непрекъснатите комисии, с цел да координира активността им и да бъде осведомяван по какъв начин се движи работата по законите на комисиите, взеха решение депутатите в комисията за правене на устав за активността на Народното събрание. Не стана ясно обаче какъв брой постоянно ще се случва това. 
Никола Минчев от ПП-ДБ предложи да се сътвори нова комисия, която да се занимава с проблемите на спорта като тази активност се отдели от комисията за децата, младежта и спорта ". Досегашната пък да се отпътува със фамилните и демографските политики. Считаме, че фамилните политики по този начин или другояче се преглеждат от други комисии и не виждаме смисъл да се основават нови, опонира му Павела Митова от Има Такъв Народ.
Шефът на комисията за правилника Радомир Чолаков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили подсети сделката да не се основават нови комисии. Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък разяснява, че преди Народно събрание е работило с едвам 14 комисии, а в този момент са 24.
Не беше подкрепено предлагането на Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съвещанията на Народното събрание да се реалокират в късния следобяд и да се заседава от 14 до 19 часа, а комисиите да се събират заран. Йордан Цонев го прикани да свикне да става рано. То получи поддръжката на едвам двама депутати.
Отхвърлена беше още една концепция на Има Такъв Народ - блиц контролът с министрите да се организира последните два часа на съвещанието в четвъртък, вместо в директно преди постоянния парламентарен надзор в петък.
Хабилитираните академични преподаватели, станали народни представители, ще могат да продължат активността си в университета или да излязат в неплатен отпуск. Така професори и доценти ще могат да запазят работните си места и да продължат да образоват студентите си, макар работата им в Народното събрание, взеха решение депутатите в комисията.
Депутатите записаха още, че всяка парламентарна група ще има право на до 10 нещатни сътрудника.
Очаква се още през днешния ден планът на устав да влезе за разискване и гласоподаване в пленарната зала. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР