Председателят на новия антикорупционен орган да се избира от парламента.

...
Председателят на новия антикорупционен орган да се избира от парламента.
Коментари Харесай

НС прие антикорупционния проект на ГЕРБ на първо четене

Председателят на новия антикорупционен орган да се избира от Народното събрание. Това планува законопроектът на ръководещите, който депутатите одобриха през днешния ден на първо четене. Той получи поддръжката на 133-ма народни представители от ГЕРБ, Обединените патриоти и Движение за права и свободи. Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия и партия Воля.

" " " Мнозинството отхвърли законопроекта на левицата. Още по тематиката - от Надежда Василева.


Управляващите вършат трети опит за приемане на антикорупционен закон, след 2 несполучливи плана на Меглена Кунева в предходния парламент. Двете най-големи партии опазиха радикално другите си хрумвания. ГЕРБ упорстват шефът на бъдещия антикорупционен орган да се избира от депутатите, а Българска социалистическа партия - от президента.
Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Парламентът е този, който би трябвало да назначава този орган. Това беше мнението и мнението в 43-я парламент, когато и Българска социалистическа партия също поддържаха законопроекта.Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: Предлагате ние, народните представители, да излъчим хората, които ще ни ревизират. Тоест да зависят от нас. Не ви ли наподобява доста необичайно, сътрудници?
Вашият законопроект не е битка с корупцията, а прикриване на корупцията.

От ляво обявиха, че новият орган би трябвало да е оптимално далечен от властта. И припомниха абсурда с тефтерчето на някогашния началник на Комисията за спор на ползи Филип Златанов, в което попадаха букви и указания за деяние по разнообразни проблеми.
Филип Попов - секретар на ПГ " Българска социалистическа партия за България ": Предвид мащабите на планувания нов орган, тефтерчето ще порасне безшумно и бавно за няколко дни, до мащабите на " Под игото ".
От ГЕРБ считат, че антикорупционният орган ще е самостоятелен.
Цецка Цачева - министър на правораздаването: Независимостта на комисията е обезпечена, като в това време са налице гаранции за бистрота, отчетност, гласност на нейната активност.
Обект на спор бяха и функционалностите на новия орган. Според ГЕРБ те би трябвало да бъдат административни, а съгласно Българска социалистическа партия - и проверяващи. Обединените патриоти и Движение за права и свободи поддържаха плана на ГЕРБ, само че ще предложат промени преди второто четене.
Явор Нотев - зам.-председател на Народно събрание, Оперативна програма: Така или другояче, моментът да се съобщи воля за битка с корупцията, е настъпил. Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи: Това е добра крачка към връщане на нормалността. Обаче от вас се чака да извършите по-голямата, с цел да върнете България към европейския път - просто изхвърлете националистите от властта.
От " Воля " дефинираха и двата плана като безсмислени.
Веселин Марешки - зам.-председател на Народно събрание, " Воля ": Няма да подкрепим основаването на следващия безплоден, ялов орган, без значение от кого е назначен шефът му.
Управляващите чакат антикорупционното законодателство да е реалност до края на годината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР