Председателят на Националното сдружение на общинските болници в България д-р

...
Председателят на Националното сдружение на общинските болници в България д-р
Коментари Харесай

Неделчо Тотев: Болници си плащат тока с парите, отпуснати им за кислород

Председателят на Националното съдружие на общинските лечебни заведения в България доктор Неделчо Тотев разкри пред Българска телеграфна агенция, че общинските лечебни заведения ще изпаднат във финансов колапс, в случай че не получат помощ за ток и газ. По думите му през декември 2021 година сметката за газ в болничното заведение, която той ръководи, е била три пъти по-висока спрямо декември 2020 година

В отговор на въпрос от кое място ще се обезпечат средствата за газ доктор Тотев позволи, че евентуално на работещите в лечебното заведение няма да им се изплатят изцяло сумите по клинични пътеки. Той уточни, че в лечебното заведение има средства, които предходната година са били преведени късно на болничното заведение и са били предопределени за пазаруване на О2, само че с тях в този момент ще платят сметката за газ. След заплащането на тази сметка тези средства ще свършат, посочи доктор Тотев. Той напомни още, че някои лечебни заведения получават средства поради отдалечеността на региона, в който се намират. Без тези средства някои лечебни заведения изцяло ще загинат, сподели още той.

Нагло би било още веднъж да желаеме помощ от общината, тя е в същото състояние като нас, добави доктор Тотев. Перспективата е неприятна, в случай че няма отплата на тези заплащания. Няма по какъв начин да работим, няма от кое място да вземем, а да стартираме да трупаме задължения още от началото на година, не е добре, добави той. Ако не се помогне на лечебните заведения, ще изпаднем в положение, в което да не можем да работим. Не можем да обещаваме на доставчиците, тъй като не знаем по кое време ще можем да платим, добави той.

След идното повдигане на минималната работна заплата и на осигурителните прагове ще би трябвало да прелеем от " преносимата " част на заплатите - от клинични пътеки, към " константната " - за трудов стаж и съществена заплата, сподели още доктор Тотев. По думите му, когато минималната заплата стане по-висока, ще се стигне до обстановка, в която ще се дължат пари на работещите в болничното заведение. Случвало се е да дължа на личния състав заплати за един-два месеца, които не съм могъл да изплатя, уточни още той. Това би било най-голямото задължение за мен, сподели още доктор Тотев. По думите му доставчиците демонстрират схващане, когато има закъснение на заплащанията, само че не е редно да се забавят заплащанията към работещите. Според него медицинският личен състав би напуснал, в случай че се забавят възнагражденията им. Това е другият проблем, който също стои пред общинските лечебни заведения - медиците са възрастни, с хронични болести, а пък по-младите ценят труда си и отиват в други лечебни заведения.

В отговор на въпрос дали съгласно него общинските лечебни заведения в огромните градове са толкоз затруднени, колкото са в дребните градове, доктор Тотев сподели, че съгласно докладите, които столичната община е представяла, в софийските общински лечебни заведения годишно се обезпечават по няколко милиона лв.. В огромна част от общинските лечебни заведения отвън София не е по този начин, тъй като самите общини са небогати, добави той.

Ако не се актуализират стойностите на клиничните пътеки и на бюджетите на лечебните заведения, няма да може да се работи умерено. Трябва да се даде време на новото държавно управление, тъй като проблемите при нас са затлачени от години, добави още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР