Председателят на Националния статистически институт /НСИ/ Сергей Цветарски коментира за

...
Председателят на Националния статистически институт /НСИ/ Сергей Цветарски коментира за
Коментари Харесай

Шефът на НСИ поиска отлагане на преброяването, ако ситуацията с пандемията не се подобри

Председателят на Националния статистически институт /НСИ/ Сергей Цветарски разяснява за Българска телеграфна агенция, че предлагането за нова дата за преброяването на популацията и на жилищния фонд ще зависи от развиването на пандемията и от датата на идните избори. Ако епидемиологичната конюнктура се усъвършенства по-рано, би могло преброяването на стартира още през юни, в случай че изборите се проведат в края на март, само че изборите могат да бъдат отсрочени за май и ние тогава няма да успеем и ще търсим нова дата, сподели Цветарски.

Той подсети, че в края на годината ни чакат и избори за президент, за които също няма изясненост по кое време тъкмо ще са. Тези неясноти са мотив за днешното решение да се остави в ръцете на Министерския съвет да дефинира нова дата, съгласно яснотата която ще има към даден миг, добави ръководителят на Национален статистически институт.

По-рано през днешния ден парламентарната икономическа комисия одобри за първо гласоподаване Законопроект за изменение на Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година, импортиран от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Александър Иванов. С промените на закона се предлага Министерският съвет да може да вземе решение за смяна на периодите за начало и завършек на преброяването при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура. Председателят на Националния статистически институт ще би трябвало да приготви отчет за главните резултати от преброяването в едногодишен период от провеждането му, а не както се планува в отрасловия закон - до 31 декември 2021 година, е другото предложение за промени.

В настоящия закон е записано, че преброяването стартира в 0,00 часа на 22 януари 2021 година и завършва в 20,00 часа на 15 февруари 2021 година, а данните за популацията и жилищния фонд, събрани по време на преброяването, се отнасят към 0,00 часа на 22 януари 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР