Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов разговаря с председателя на

...
Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов разговаря с председателя на
Коментари Харесай

Вежди Рашидов разговаря с председателя на Сената на Италия

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов беседва с ръководителя на Сената на Италианската република Иняцио Ла Руса.

Вежди Рашидов е на работно посещаване в Рим.

Радвам се, че дружно можем да обсъдим опциите за възобновяване на интензивното съдействие сред парламентаристите на Италия и България, обърна се на срещата ръководителят на Народното събрание към ръководителя на италианския Сенат. Вежди Рашидов акцентира, че разговорът сред представителите на законодателните институции, прекратен по време на пандемията от COVID-19, към този момент може  да бъде възобновен. По думите му обменът на отзиви сред парламентаристите е от огромно значение за решение на значими за двете страни въпроси.

България е изпълнила всички условия за присъединението си към Шенген и е признателна за поддръжката на Италия, изразявана неведнъж пред сътрудниците ни от Европейски Съюз, означи ръководителят на Народното събрание. Вежди Рашидов акцентира, че с присъединението на България към Шенген сигурността в Европейски Съюз ще се усили като цяло.

Италия поддържа присъединението на България към Шенгенското пространство и поредно работи за реализацията на този значим за страната приоритет, съобщи ръководителят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса. Той означи значимата роля на двете страни, които са призвани да пазят външни граници на Европейски Съюз и уточни, че ролята на България е основна за защитата на външната граница на Европейски Съюз в този регион. Двамата ръководители показаха единодушие, че управляващите на България и Италия би трябвало да споделят своя опит и да се поддържат в напъните за преодоляване миграционния напън към Европа, добави Иняцио Ла Руса.

Като външна граница на Европейски Съюз България отдава предпочитано значение на ефикасното ръководство на миграцията и поставя оптимални старания за обезпечаване на ефикасна защита на границите, акцентира ръководителят на Народното събрание. В момента в страната ни се организира огромна акция против незаконната миграция, която е в съдействие с управляващите на Турция и Гърция, уточни Вежди Рашидов. Вече бяха разрушени няколко мрежи за незаконно прекосяване на границата с Европейски Съюз, посочи той.

Председателят на Народното събрание напомни, че България осъди остро съветската експанзия и нарушаването на интернационалното право и правата на индивида в Украйна. Надяваме се допустимо най-скоро да бъде открито дипломатическо решение на военния спор и приветстваме дейните старания на Италия в регулирането на спора, акцентира той. 

Вежди Рашидов осведоми ръководителя на Сената на Италия Иняцио Ла Руса за признатото на 9 декември 2022 година решение на Народното събрание за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна. Необходимо е дейното включване на парламентите в полемиките по всички основни аспекти, касаещи спора и даването на помощ за Украйна.

Вежди Рашидов и Иняцио Ла Руса разискаха двустранните търговско-икономически връзки. Общо беше мнението, че е належащо да бъдат положени старания за увеличение на икономическото съдействие и поощряване на взаимните вложения. Има необработен капацитет в нашите  търговско-икономически връзки, който сме призвани да насърчаваме бе очебийно на срещата.

За страдание, в България още веднъж предстоят предварителни парламентарни избори, което ще отсрочи основаването на групата за другарство с Италия, акцентира Вежди Рашидов. Въпреки това се надявам до края на 2023 година нашите парламентаристи да имат опция да обсъдят значимите тематики от дневния ред на България и Италия, добави той.

В програмата на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов е планувана среща и с ръководителя на комисията по просвета и културно завещание, публично обучение, научни проучвания, развлечения и спорт Роберто Марти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР