Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно пленарно заседание

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно пленарно заседание
Коментари Харесай

Извънредно заседание на парламента утре заради ветото на президента

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева привиква изключително пленарно съвещание на Народното събрание на 23 март, понеделник. Депутатите ще имат една единствена точка в дневния ред, а точно отчасти върнатия от президента Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, съобщи БГНЕС.
Ветото ще бъде гласувано и на изключително съвещание на Комисията по правни въпроси по-рано денем.
Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие на разпореждания от признатия от Народното събрание Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.
Според Радев текстът „ погрешна информация за разпространяването на заразна болест “ директно визира свободата на изложение и на разпространяване на информация, което постанова някои разяснения от становище на интернационалните стандарти по правата на индивида в изискванията на изключително състояние.
Президентът връща и закона в частта отнасящата за спекулата в цените. В претекстовете си Радев е показал, че " Липсва и нормативна основа за разграничение на голословно високите цени във време, когато не е оповестено изключително състояние и когато е оповестено такова. Няма и разграничаване във връзка с стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат голословно високи. Подобен метод основава правна неустановеност у задължените субекти, позволява индивидуалност на преценката на контролните органи и основава предпоставки за административен произвол ". Президентът излага и терзанията си, че може да зародят спънки пред свободното придвижване на артикули и услуги в границите на Европейския съюз и не се преодоляват опасенията за прекаленост и нарушаване на правилото за пропорция.
Вижте още:
Президентът наложи несъгласие на част от Закона за изключителното състояние
Борисов към Радев за ковид: На първата седмица дайте да похарчим парите
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 22 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР