Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посети днес Чипровци по

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посети днес Чипровци по
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Чипровското въстание е кинжал в сърцето на една империя, властвала в България векове наре

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посети през днешния ден Чипровци във връзка честването на 330-годишнината от експлоадирането на Чипровското въстание. На тържествена гала на градския площад Караянчева съобщи, че Чипровското въстание от 1688 година е епопея на вековната жадност на народа ни за независимост.

Независимо от последвалите клади, то е удар, кинжал в сърцето на една империя, властвала в България епохи наред. Днес честваме не исторически акт, а цяла ера. Историята е изписала имената на тия българи. Петър Парчевич, Петър-Богдан остават с готовността си да се жертват за свободата, за християнската религия. Споменът за тях би трябвало да се изяснява, да се почисти от плевелите на забравата, прикани ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева поздрави жителите на Чипровци с 50-годишнината от оповестяването му за град и акцентира, че той може да се трансформира в по-добро място, съхраняващо традициите на предишното и потребностите на сегашното. Караянчева одобри инспекцията на строените почетни роти, сред които и един отряд от локалното учебно заведение.

Преди церемонията концерт изнесоха държавният отбор "Пирин " - Благоевград и Гвардейският духов оркестър от София. На тържествена сесия тази заран общинските съветници оповестиха за почетни жители проф. Лилия Илиева, която през предходната година откри в Италия ръкописа на първата история на България, написана от духовника от Чипровци Петър-Богдан през 1667 година и Франциск Драгинов, правоприемник на чипровски бежанци от село Винга, Румъния. Г-н Драгинов обезпечава издръжката на фолклорния отбор "Българче " в своето село, както и връзките сред Винга и Чипровци.

В Чипровци през седмицата годишнината от въстанието бе маркирана с доста прояви. Направена бе възстановка на подиуми от въстанието, а наследници на избягали участници във въстанието от Винга изнесоха концерт с достоверен български фолклор, излъчен от потомство на потомство в продължение на 330 години.

Концерти изнесоха и известни национални реализатори и локални самодейци.

До 1688 година Чипровци е център на златодобива и златарския поминък в Османската империя и е един от най-процъфтяващите градове в българските земи. Още през 1624 година в града е основано учебно заведение, а през 1688 избухва въстанието против османския подтисник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР