Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри срещата на председателите

...
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри срещата на председателите
Коментари Харесай

Започна същинската част на председателството, председатели на парламентарни комисии от ЕС обсъдиха дневния ред на Общността

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри срещата на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз (КОСАК).

Председателят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин приветства участниците във форума, с който стартира и Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„ Вече близо 30 години КОСАК се утвърждава като сполучлив формат за присъединяване на парламентите в процеса на взимане на решения по настоящите въпроси от европейския дневен ред ", означи ръководителят на Народното събрание.

Цвета Караянчева добави, че форматът е изразител на фундаменталните полезности на Европейския съюз - равенството и свободата. Той е и самобитен поръчител за присъединяване на жителите на Съюза в демократичния надзор върху Европейските институции във връзка с спазването на правилата за субсидиарност и пропорция, добави още тя.

Председателят на Народното събрание означи, че участниците в срещата ще обсъдят целите на Българското председателство - „ Бъдещето на Европа и младежите - стопански напредък и обществено доближаване ", „ Европейска вероятност и съгласуваност на Западните Балкани ", „ Сигурност и непоклатимост в мощна и единна Европа ", „ Цифрова стопанска система и умения на бъдещето ".

Цвета Караянчева акцентира значимостта на въпросите, залегнали в дневния ред на днешното съвещание на КОСАК, и пожела на гостите триумф на конференцията и ползотворна работа.

„ Във връзка с цифровите технологии желая да споделя с всички някои съществени обстоятелства и данни, свързани с България, Западните Балкани и района, които считаме, че са значими. Защото ние виждаме в промишлеността на цифровите технологии значима ниша, към която да поставим своите старания, с цел да притеглим младежите и оня, които отидоха да учат в чужбина, да се върнат тук, тъй като този бранш ще даде опция на стопанската система да проработи ". Това сподели, към този момент всъщност по тематиките на срещата министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.

По думите ѝ България регистрира над 600% растеж на приходите и вложенията в бранша на цифровите технологии през последните години.

„ У нас 20% от експертите в този бранш са дами и това е нещо, с което се гордеем. Гордеем се и със устойчиво стопански напредък от съвсем 4%, нулев бюджетен недостиг и равнището на националните ни задължения, което е под 26% и с което сме трети в Европа.

България е трета в Европа и по своите исторически артефакти, втора в света по благосъстояние на минерални извори и преди всичко по произвеждане на лавандула и лавандулови артикули. В исторически проект със своята 1300-годишна история България в никакъв случай не смени своето име, гордеем се с кирилицата и със своя език, поради което Българското председателство ще се води напълно на български език ", сподели още министър Павлова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР