Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Мълниеносна реакция! Шефът на НС свиква извънредно заседание след отказа на Габриел

Председателят на Народното събрание Росен Желязков привиква изключително съвещание на Народното събрание на 26 март 2024 година от 10.00 часа.
Заседанието е свикано на съображение член 78, т. 1 от Конституцията на Република България.
Единствена точка в дневния ред е разискване на план на решение по отношение на Указ № 74 от 19 март 2024 година на президента на Република България и заявление от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел от 25 март 2024 година
В понеделник сутринта, тъкмо в 9:09 часа вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел подава в деловодството на националното заседание писмения си отвод да бъде министър председател на страната и да сформира кабинет.
Президентът Румен Радев чака точно гласуването на точката от Народното събрание, с цел да може да продължи конституционната процедура по връчването на втория изследователски мандат на втората по величина парламентарно показана групировка ПП-ДБ за състава на държавно управление в границите на 49-тото Народно събрание.
До патовата обстановка се стигна, откакто в неделя следобяд Мария Габериел на ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ съобщи, че публично приключва всевъзможни договаряния с досегашните си сътрудници в ръководството поради ламтежа им за постове и по-специално този на Министерство на вътрешните работи.
По-късно отговор пристигна от премиера в оставка, който прекъсна централната емисия на Българската национална телевизия с 2-минутен запис, в който приканва ГЕРБ-СДС да се върнат на масата за договаряния, а все още да се подпише формираното съдружно съглашение. Относно състава на кабинета, съгласно Денков най-приемлив остава разновидността на ротация единствено на министър председателите, който е бил заложен и в първичния ротационен документ, предава Блиц.
Реакцията на ГЕРБ не закъсня и пиарът на партията напомни, че точно този вид към този момент бе препоръчан от ГЕРБ-СДС на 17-и март, само че бе отритнат от ПП-ДБ, с което още веднъж затвори опцията за съставянето на кабинет.
Междувременно стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да води диалози за сформиране на държавно управление в границите на втория мандат. Такава позиция зае и Движение за права и свободи. От партията обявиха, че няма по какъв начин да има болшинство без ГЕРБ в този парламент и те също няма да поддържат кабинет с втори мандат, а в случай че третият отиде в техни ръце, то ще го върнат несбъднат.
Очаква се страната да отиде на предварителни парламентарни избори, като към момента не е ясно дали те ще бъдат 2 в 1 с европейските или ще са в две следващи седмици.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР