Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна днес президента на

...
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна днес президента на
Коментари Харесай

Главчев се срещна с Вучич, поиска Димитровград да си върне старото име Цариброд

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев срещна през днешния ден президента на Сърбия Александър Вучич с настояването на жителите на Димитровград техният град да си върне остарялото име Цариброд, оповестяват от пресслужбата на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание осведоми сръбския държавен глва, че при диалозите си с представителите на българското национално малцинство са били сложени от тяхна страна няколко въпроса. По отношение на името на Димитровград са отбелязали, че има две решения на общинския съвет в тази посока, само че те няма по какъв начин автоматизирано да бъдат приведени в деяние без законодателна смяна. Президентът Александър Вучич съобщи, че няма проблем това да стане факт, в случай че хората го желаят.

Димитър Главчев срещна президента и с желанието на жителите на Босилеград да бъдат основани условия за привличане и задържане на вложители в общината. Наскоро, съгласно тях български вложител, който е осигурявал 100 работни места с капацитет за 250 такива, е напуснал града. Президентът Вучич се ангажира да продължи търсенето на благоприятни условия за привличане на вложения в този регион на страната.

Тема на диалога беше и построяването на пътна инфраструктура. Александър Вучич уточни, че остават още 12 км. от автомагистралата София-Димитровград - Ниш от сръбския сектор и до май той ще бъде подготвен. Отбелязано беше, че автомагистралата ще облекчи развиването на бизнеса и туризма в района.

Обсъдена беше концепцията за създаване на оборудване, което да обезпечи достъп на туристи до Нешков връх, където има обща костница на починалите в Сръбско-българската война сръбски и български воини.

По време на срещата бяха дискутирани и опциите за трансгранично съдействие сред Северозападния регион на България и Югоизточния регион на Сърбия, които са измежду най-изостаналите в двете страни. Общо беше мнението, че със взаимни старания това би трябвало да се промени, като се употребяват в цялостен размер съществуващите финансови благоприятни условия и принадлежности. Материалната съгласуваност ще бъде естествено продължение на духовната съгласуваност сред двата народа, бе посочено на диалога.

Председателят на Народното събрание удостовери поддръжката на България за европейската вероятност на Сърбия и то освен по време на идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че и непрекъснато - до приемането на страната в Съюза, при осъществяване на всички критерии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР