Председателят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев оценява загубите за икономиката

...
Председателят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев оценява загубите за икономиката
Коментари Харесай

Председателят на „Нафтогаз“ оценява на 3,5 млрд. долара загубите от транзита на газ през Украйна


Председателят на „ Нафтогаз Украйна “ Андрей Коболев прави оценка загубите за стопанската система на страната при положение на преустановяване на преноса на съветски газ през страната на сумата от 3,5 милиарда $. Това излиза наяве от оповестеното във вторник изявление за Deutsche Welle.
“Около 3,5 млрд.долара “, споделя Коболев в отговор на въпрос, като прецизира, че това е „ някъде към 2-3% от Брутният вътрешен продукт “. „ Това ще е доста мъчително “, изяснява още Коболев.

Говорейки за реализирането на плана „ Северен поток 2 “, той разяснява, че „ на първия стадий немската стопанска система ще получава най-евтиният газ в Европа в съпоставяне със прилежащите страни, което ще увеличи конкурентоспособността.

„ Германия ще стане главен и единствен газов хъб за съветския газ в Европа “, акцентира ръководителят на „ Нафтогаз Украйна “. По думите му изгодата обаче ще е краткосрочна, защото „ когато Германия стане главен пункт за банкет на газ и повече няма да има пренос на газ през Украйна, Москва ще стартира да шантажира Берлин “.

Засягайки въпроса за решението на „ Газпром “ да не възобновява директните доставки на газ за Украйна, Коболев споделя, не са очаквали такова държание. „ Ние не чакахме такова държание “, декларира той. Според него, са били нарушени „ директните отговорности на „ Газпром “, както и решенията на арбитража “.

Освен това Коболев дефинира като „ лъжливи изказванията “ за остаряването на украинската газотранспортна система. По думите му, „ нужни са вложения за рационализация на компресорните станции “. „ Но с цел да създадем това, ние би трябвало да сме уверени, че „ Газпром “ възнамерява да употребява системата и в бъдеще “, отбелязва той.

„ Газпром “ започва през месец март в Стокхолмския арбитраж процедура за преустановяване на договорите с „ Нафтогаз Украйна “ за доставка и пренос на природен газ.

Ден по-рано, във вторник, 10 април ръководителят на „ Газпром “ Алексей Милер заяви, че съветският газов холдинг в никакъв случай не е поставял въпроса за преустановяване на преноса на газ през Украйна. Много преди този момент, съветската компания към този момент разяснява, че преносът няма да бъде преустановен, а понижен до размер от порядъка на 10-15 милиарда куб м.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР