Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев обяви, че

...
Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев обяви, че
Коментари Харесай

Шефът на Надзора на НЗОК очаква дефицитът да се стопи до края на годината

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев разгласи, че се чака дефицитът в бюджета на Касата да бъде 35 млн. лв., като той даже може да се стопи до края на годината.

Той изясни, че това може да се случи от надсъбрани здравни вноски и отстъпки от медикаменти. 

Надзорният съвет на НЗОК заседава незабавно поради преразход в бюджета на Касата, като единствено за медикаменти той е над 213 млн. лв.. 

На незабавното съвещание е признат екшън проект за понижаване на недостига, който включва по-голям надзор от страна на НЗОК за разноските в болничната, извънболничната и денталната помощ, както и ограничения за паралелния експорт на медикаменти. 

Сред ограниченията е и повече инспектори от НЗОК да вземат участие в комисиите, които вземат решение за включване на нови медикаменти в позитивния лекарствен лист, заяви БНР. 

Прилагането на ограниченията би трябвало да стартира в този момент, с цел да бъдат заложени те в бюджета на Касата за следващата година, уточни Ананиев и добави, че сега на процедура липсва надзор при изписването и дозирането на медикаменти, в това число на скъпоструващи лекарства, в лечебните заведения. 

По думите му към този момент не се чака актуализация на бюджета на НЗОК, каквото искане насочи Българският лекарски съюз. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР