Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров обвини Министерски съвет

...
Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров обвини Министерски съвет
Коментари Харесай

Цацаров критикува властта, че променя закони през Бюджет 2022, без да ги съгласува с КПКОНПИ

Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров упрекна Министерски съвет в това, че е внесъл Проектобюджета за 2022 година в Народното събрание, без да го съгласува с комисията за възможни корупционни опасности. 

Цацаров твърди, че първичният вид на бюджета, получен в КПКОНПИ, е включвал 17 параграфа в Преходните и заключителни разпореждания. Представеният в Народното събрание текст се оказва с общо 106 параграфа - множеството от тях прокарват промени в най-различни закони поради решението на Министерски съвет да преструктурира няколко министерства. 

В измененията се залага изнасянето на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Министерството на образованието и прехвърлянето му към Министерството на околната среда и водите; " Български пощи " минават от транспортното министерство към администрацията на вицепремиера Калина Константинова. 

Създава се и нова Държавна организация по вписванията към Министерски съвет, в която попадат ГРАО и Агенцията по кадастъра (досега в МРРБ), Агенция по вписванията и Централният указател на особените залози (досега в Министерство на правосъдието). 

Само поради това преструктуриране се постановат дребни промени в над 40 разнообразни закона - оттова идва и внушителният брой на спомагателните параграфи в плана за Бюджет 2022. 

През преходните и заключителни разпореждания на закона за бюджета се прокарва и още една смяна - Министерството на правораздаването да замести Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално посланичество и правни препоръки по арбитражни каузи.

Само преди дни тази смяна беше импортирана за координиране в КПКОНПИ през различен законопроект - за смяна на Гражданския процесуален кодекс. Комисията на Цацаров обаче разгласи, че намира " съществуване на корупционен риск в подтекста на смяната ".

Вкарването на законови промени без публично разискване през преходни и заключителни разпореждания на изцяло несвързани актове беше постоянна процедура по време на ръководството на ГЕРБ - да вземем за пример, промени в Наказателния кодекс се прокарваха през Кодекса за комерсиалното корабоплаване. 

В множеството случаи това ставаше посредством оферти на народни представители, а не на Министерски съвет - точно тъй като изпълнителната власт е длъжна да съгласува авансово плановете си и да ги подлага на публично разискване, преди да ги внесе в Народното събрание. 

В случая с промените през Бюджет 2022 - опозиция към този момент има и от Българската асоциация на съдиите по вписванията, които би трябвало да преминат към новата държавна организация.  

Писмото на Цацаров до Народното събрание идва ден, откакто болшинството гласоподава оставката му в пленарна зала. Комисията за битка с корупцията беше остро разкритикувана от " Продължаваме промяната " за това, че е неефективна в работата си. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР