Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов

...
Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов
Коментари Харесай

КЗП наложила глоби на търговци за близо 2 млн. лв.

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов заяви по време на показване на отчета за работата на ведомството през 2018 година пред отрасловата парламентарна комисия, че през интервала са били осъществени са 37 522 инспекции на търговци - физически и електронни магазини, туристически обекти и други.

За установените нарушавания са формирани 2627 акта за административни нарушавания. Издадени са 2503 наказателни постановления. Влезли в действие са 2181, като с тях са наложени санкции и имуществени наказания за 1 934 591 лв..

През отчетния интервал в институцията са постъпили 23 799 писмени тъжби и сигнали на консуматори, сподели Маргаритов. По тях са осъществени 11 223 инспекции. Маргаритов посочи, че през последните години има трайна наклонност на увеличение на броя на жалбите. Хората станаха по-активни и това проличава и по позвъняванията на националния телефон на потребителя, разяснява ръководителят на КЗП в отговор на депутатски въпрос.

Като проблем той посочи дефицита на инспектори, които сега са към 100, а работят, по думите на Маргаритов, по над 12 закона, по които са вменени контролни функционалности и подготвеност на Комисията. Всяка опция за допълнение на числеността на Комисията би била добре пристигнала, тъй като хората могат да се демотивират от това, че работата става от ден на ден, а и може да бъде понижена ефикасността на контрола, когато натоварването е по-голямо от оптималното, което можем да си позволим, разяснява ръководителят на КЗП.

На националния телефон на потребителя са постъпили 15 596 позвънявания. За инспекция са признати 134 сигнала, които главно касаят етикетирането на артикули, оповестяването на цените, се показва в отчета на комисията.

През отчетния интервал в туризма са осъществени 8016 инспекции, от които 7951 по предоставените за интервала акции и 65 - по самодейност на и взаимно с други органи. Съставени са 830 акта, от които 744 са за нарушавания на Закона за туризма, 63 - за нарушавания на Закона за отбрана на потребителите, и 23 - по отношение на осъществени взаимни инспекции с други контролни органи и такива от предишен интервал, се акцентира в отчета на КЗП. Издадени са 668 наказателни постановления, част от които са по инспекции, почнали в края на 2017 година.

Инспекциите са обхванали места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, туроператори и/или туристически сътрудници, скиписти и лица, извършващи активността "екскурзовод ". Друга част от инспекциите са във връзка на тъжби на консуматори.

Издадени са били 116 заповеди за налагане на насилствена административна мярка "временно затваряне на туристически обект " и 27 заповеди - за анулация на наложената мярка. Докладвани са 90 случая за даване на туристически услуги, които не дават отговор на условията за избраната категория на съответния обект. За откритите нарушавания на съответните разпореждания от Закона за туризма са известени документално категоризиращите органи.

През интервала са неразрешени 83 нелоялни търговски практики, се показва в отчета. Те са свързани главно с даването на погрешна (подвеждаща) информация за типа и категорията на туристическите обекти, в това число на интернет уеб сайтове и в рекламни брошури.

В рамките на Програмата "Зима 2017-2018 " са били осъществени 693 инспекции в туристически обекти на територията на зимните курорти, като за откритите нарушавания са формирани 95 акта. По Програмата "Лято 2018 ", състояла се в интервала 1 май 2018 година - 14 септември 2018 година, са били осъществени 2003 инспекции в туристически обекти на територията на българското Черноморие, като са формирани 198 акта.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР