Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван
Коментари Харесай

КЕВР пита енергийния министър как е изчислил цената на газа

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов изиска пояснение от енергийния министър Александър Николов по отношение на изказванията му, че цената на природния газ е можело да не нараства с 30 на 100 от 1 януари. Това излиза наяве от известие на енергийния регулатор.

" На брифинг на 12.01.2022 година заявявате, че е имало задоволително принадлежности за " друг микс " за контролирания пазар на природен газ. Посочвате, че съгласно анализите на Министерство на енергетиката цената на природния газ от 1 януари 2022 година е можело да бъде 107,60 лева за мегаватчас, което е растеж от 5,15%, а не както предложи " Булгаргаз " ЕАД и енергийният регулатор утвърди – с 30%. Заявявате също, че не са употребявани всички благоприятни условия и не е спазена нормативно заложената скица с приоритет да се употребява газът от разнообразни източници с най-ниски цени ", показват обстановката от КЕВР.
Темата за цените на газа разбуни духовете във Facebook - политици с разнородни позиции
България посрещна и 2022-а като 2021-а – с огромни вести за газа, и то какви. Увеличение с 30% от 1 януари, оповестено от Комисията...
Прочети повече
КЕВР приканва Николов да изпрати направения от специалистите на Министерството на енергетиката разбор, както и данните и информацията, които са били употребявани, с цел да членовете на Комисията да се срещнат с тях и да преценяват основателността на изказванията от регулаторна позиция.

След приемането на отговор от Министерство на енергетиката и след провеждането на разбор на експертно равнище от страна на регулатора, Комисията ще осведоми обществеността за своето мнение, безапелационни са оттова.

Според оповестените от енергийния министър данни, цената на природния газ е можело да бъде увеличена не с 30%, а с 5,15 на 100 от 1 януари тази година. Министър Николов също по този начин разгласи, че съгласно него в наредбата за ценообразуване има задоволително механизми, тъй че да няма толкоз внезапен скок на цената на синьото гориво.

Участие в разбора на енергийното министерство са взели и специалисти на министерството на финансите.
От " Продължаваме промяната " към Борисов за бюджета: Донякъде лъжи, ненапълно операции
Донякъде лъжи, ненапълно манипулиране на истината – по този начин Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на " Продължаваме п...
Прочети повече
До този миг министър председателят Кирил Петков разгласи, че би трябвало ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов да бъде заменен. Това обаче зависи от Народното събрание.

Мандатът на Иванов към този момент е изминал, само че по този начин и не се откри претендент за негов заместител до този миг.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР