Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов ще открие на

...
Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов ще открие на
Коментари Харесай

Вежди Рашидов показва своя Рембранд в Пловдив

Председателят на комисията по просвета Вежди Рашидов ще открие на 5 септември двойна галерия в залата за краткотрайната експозиция на ул. „ Княз Александър I ” №15. Сред картините е офорт на Рембранд, който му е подарен за рождения ден от Светлин Русев през 2016 година.

Изложбите са споделят " Страсти ".

" Да се забавляваш с нещо, за което няма пазар в родината ти, е пристрастеност! Опашка за скулптори няма – въпреки всичко разчитаме на вънка повече. Страст е да се събудиш в 5 часа и да нарисуваш картина. Страст е да не спиш до 2-3 часа и да си правиш замазката. Страст е през целия ден да реставрираш картина. Страст е любовта. Имам още една огромна пристрастеност и сбирка. От 55 години групирам остарели ключове от целия свят. От Византия, Рим, Тракия и до Япония. От Русия до Китай. Ключът е страховит знак – или крие нещо или отваря нещо. Всеки града има алегоричен ключ. Единственото, което се е трансформирало в ключа е единствено шперца ", описа Вижди Рашидов.

Тази заран той стартира да подрежда творбите. Долният етаж на галерията ще бъде отдаден на Западноевропейското изкуство .

Започнал сбирката си преди 55 години, когато на бул. " Марсе Пруст " в Париж попаднал на два портрета на " две бабички ". Много му харесали и такама почнал да търси остарели картини от пазара за изкуство до гара " Ватерло " или в града Тонгрен.

Там той ще покаже картини от личната си сбирка, които е купувал на Запад.

На втория етаж Вежди Рашидов ще подреди свои произведения акварел и графика . В нея ще бъдат включени и над 30 негови пластики. /Марица.бг

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР