Председателят на КНОБ: Вмешателството на възложителите е основен проблем в

...
Председателят на КНОБ: Вмешателството на възложителите е основен проблем в
Коментари Харесай

Председателят на КНОБ: Вмешателството на възложителите е основен проблем в работата на независимите оценители

Председателят на КНОБ: Вмешателството на възложителите е главен проблем в работата на самостоятелните оценители
Вмешателството на възложителите е главен проблем в работата на самостоятелните оценители. Това сподели в отговор на въпрос на БГНЕС ръководителят на Камарата на самостоятелните оценители в България Светла Дерменджиева по време на четвъртата национална конференция, която сега се организира в София.

„ Проблемите, с които се сблъскваме се коренят в неразбирането на възложители и консуматори, че изведената стойност не е наложителна според закона. Тя може да се одобри като целесъобразна или аналитична. Вторият миг, който е извънредно значителен е, че съществени възложители като банки, застрахователи, общински и държавни структури и други имат разнообразни типове вътрешна нормативна уредба. Не може възложителят да ти споделя по какъв способ ще оценяваш и с какви способи това да се направи “, безапелационна е Дерменджиева.

Тя разясни, че методът на работа е написан в Българските стандарти за оценяване.

„ Има още два основни казуса. За да може самостоятелният оценителят да си свърши професионално работата той би трябвало да има ясно и тъкмо възлагане, което доста пъти не се прави. Вторият значителен проблем, който считам, че е още по-голям е, че в България липсва обществено налична информация за покупко-продажби с активи “, добави Борис Гиздаков, който е член на камарата.

Той изясни, че покупко-продажбите с недвижими парцели се изповядват на данъчна оценка и не се показва действителната цена по договорката, липсва статистически обработена информация, което спъва работата на оценителите.

„ Ако покупко-продажбите се правеха по данъчна оценка нямаше да има потребност от оценители. Точно тъй като пазарната не подхожда на данъчната по тази причина има оценители. Те не се интересуват от данъчната оценка, а се прави на база на стандартите, методите и методите за пазарно оценяване “, разяснява Гиздаков.

На въпрос на БГНЕС дали цените на парцелите, които още веднъж потеглиха нагоре не са нов балон, който се надува от камарата дадоха отговор, че те се диктуват от търсенето и готовността на хората да платят, с цел да сe снабдят с обещано жилище.

„ Няма два идентични актива били те два жилището в една постройка, даже на един етаж. Изложението има значение “, акцентира ръководителят на Камарата на самостоятелните оценители в България Светла Дерменджиева.

„ Стойностите на активите и цените на пазара не са непрекъснати. Там има цикличност. Ние би трябвало да свикнем, че през избран интервал от време цените на пазара ще отиват във високи равнища и в идващ интервал ще отиват в ниски равнища. Общественото усещане за полезността от един актив води до тези резултати. Т.нар. рецесии и балони са нещо естествено и отсега нататък нещата ще се движат в едни съмнения. Търсенето и предлагането дефинират цената на договорката “, съобщи Борис Гиздаков.

Камарата на самостоятелните оценители в България е основана със специфичен закон през 2009 година Тя издава документи за упражняване на специалността след сполучливо изискан изпит. Също по този начин контролира и управлява специалността на самостоятелния оценител, както и води обществен указател. Съгласно закона, камарата дава правоспособности в 9 посоки – недвижими парцели, машини и уреди, предприятия и вземания, финансови институции, недвижими културни полезности, и движими културни полезности и други

Камарата е член на интернационалната организация, сплотяваща сродни организации на оценителите по света TegOva. А от май месец 2018 година тя може да акредитира самостоятелни оценители със статут REV – приет европейски оценител по дееспособност „ Недвижими парцели ”. REV статутът е знак за високи достижения в оценките на недвижими парцели, който демонстрира на интернационалните и локални възложители и консуматори, че съответния самостоятелен оценител е с високо прието европейско и интернационално равнище. Независимите оценители притежаващи документ за добит

 статут REV оценител се вписват в специфичен Регистър на оценители на TEGoVA и са ценени и желани от локалните и интернационалните възложители и консуматори. Независимите оценители притежаващи статут REV поставят специфичен щемпел на своите оценителски отчети.

По информация на камарата в България има 3778 самостоятелни оценители, част от които имат право да правят оценка допълнително от едно направление. Затова досега камарата е издала над 8700 документа /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР