Председателят на китайска минна компания заяви, че тя има за

...
Председателят на китайска минна компания заяви, че тя има за
Коментари Харесай

Китайска компания се стреми да увеличи добива на мед и злато в Сърбия

Председателят на китайска минна компания съобщи, че тя има за цел да усили добива на мед и злато в Сърбия, като се надява балканската страна да стане най-големият производител на мед в Европа, съобщи Агенция Франс Прес.


През последните години Китай вложи милиарди в Сърбия и прилежащите балкански страни, защото Пекин се стреми да разшири икономическия си отпечатък в Централна и Източна Европа.

Чен Джингхе, ръководител на Zijin Mining, съобщи, че компанията се стреми да създава най-малко 250 000 тона мед и 10 тона злато годишно от активността си в Сърбия, което е малко повече от предходната година.

" Бъдещите вложения на Zijin ще се съсредоточат върху създаването на подземни мини за мед и злато ", сподели Чен.

Zijin, един от най-големите производители на злато и мед в Китай, беше определена за стратегически сътрудник на сръбската минна активност на RTB Bor през 2018 година

По-рано този месец министърът на търговията на Сърбия назова Китай втория по значимост стопански сътрудник на страната след Европейски Съюз, сигнализирайки за възходящото значение на Пекин за нейната стопанска система преди евентуалното посещаване на китайския президент Си Дзинпин тази година.

Миналата година фирмите с китайска благосъстоятелност бяха трите водещи експортьори в Сърбия.

Според сръбската медия Beta на Zijin Mining се пада експорт на стойност към 1,15 милиарда евро, следван от Zijin Copper със 746,3 млн. евро и стоманодобивната компания HBIS group с 549,1 млн. евро.

Според данни на Националната статистическа работа на Сърбия на тези трима компании се падат почти 8,7 % от износа на Сърбия за 28,6 милиарда евро през предходната година.

През 2023 година Сърбия е привлякла 4,5 милиарда евро задгранични вложения, като 1,37 милиарда евро са пристигнали от Китай, което го прави водещ вложител в страната.

Въпреки похвалите от страна на държавните чиновници, жителите, живеещи наоколо до разрастващите се минни действия в източния град Бор, постоянно стачкуват против плановете от януари насам - стачкуващите постоянно блокират пътища в региона.

Медта е основен съставен елемент за редица електронни артикули и е значим конструктивен детайл за световния енергиен преход. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР