Председателят на КЕВР Иван Иванов е против да преговаряме с

...
Председателят на КЕВР Иван Иванов е против да преговаряме с
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Къде е 4 пъти по-евтиният газ, който ни обещаваше Лена Бориславова?

Председателят на КЕВР Иван Иванов е срещу да преговаряме с „ Газпром “ и да разчитаме на тях за главен снабдител на газ.

„ Газпром “ сподели и потвърди, че не е благонадежден снабдител, посочи шефът на КЕВР, посочи той пред bTV.

Природен газ ще има в България на атрактивна ниска цена. Снабдяването на България с природен газ ще протича основно от три посоки. Първото - малко над един милиард кубични метра от Азербайджан - по дълготраен контракт, обезпечени доставки. Въпросът е къде ще бъде разтоварен този природен газ и по какъв водопровод ще доближи до границите на България, съобщи Иванов.

" С Азербайджан се водят договаряния за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат посредством полутечен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателени съдове с такива количества газ.

Проблемът с инфраструктурата остава да се реши.

По-лесната и лека част от сделките са количествата, които могат да се обезпечат от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, по какъв начин ще доближи до границата на България този газ – по кой водопровод “, посочи ръководителят на КЕВР.

И добави: Гръцката страна вкарва в допълнение един плаващ огромен танкер, който се явява като склад за в допълнение количества природен газ. Конкретно за България не мога да кажа дали количествата са обезпечени, само че това може да бъде направено. България е в положение да купи от компаниите, които за закупили тези слотове и природен газ ще бъде доставен, добави още Иванов.

Още февруари месец, както се споделя, във въздуха се усещаше аромат на барут, след това избухна войната сред Русия и Украйна. Ние в този момент можехме да имаме и закупени
слотове, само че този миг беше пропуснат. Сега ще се снабдим с газ, само че на доста по-висока цена.

Той не знае дали ще бъде въведена изключителна обстановка в страната поради газа, като не е нужно и не е основателно.

Има терминали за регазификация в Турцуя, с изключение на на гръцкия остров Ревитуса. България ще бъде подкрепена при нужда, с цел да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, подчертава Иван Иванов.

Гаранциите не могат да бъдат дадени, откакто допреди няколко дни едно към този момент в оставка държавно управление давало разнопосочни и непроверени сигнали.

За тези си изказвания Иванов даде образец, че някогашният представител на кабинета „ Петков “ Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ в този момент, запита шефът на КЕВР.

Според Иван Иванов е прекомерно евентуално цената на газа с нарастване от 60% да бъде одобрена.

Иван Иванов изясни, че спешният щаб ще насочи напъните си да се доближи до едно обезпечено доставяне освен докрая на годината, само че и през идната, увери шефът на КЕВР. Щабът има повече от една цел за решение на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока.

Кризисният щаб е основан към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Шефът на КЕВР участва на съвещанията на щаба поради въпросите, свързани с регулаторната активност.

Иван Иванов уточни, че обезщетенията за Топлофикациите са нужни и няма да могат да изплатят отговорностите си към Булгаргаз.

От 1 януари 2023 година цената на топлината сила няма да се трансформира, безапелационен бе шефът на КЕВР. „ Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна активността на Топлофикация-София “, посочи Иван Иванов.

„ Булгаргаз “ дължат налози в размер на 105 млн. лева към Национална агенция за приходите. За да заплаща доставка на газ, сдружението би трябвало да бъде подкрепено финансово, само че по какъв обаче ще бъде механизмът към момента не е известно, сподели още Иван Иванов.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР