Председателят на канадския парламент подаде оставка след почит към нацисткия ветеран

...
Председателят на канадския парламент подаде оставка във вторник, дни след
Коментари Харесай

Председателят на канадския парламент подаде оставка във вторник, дни след като публично отпразнува украински ветеран, който се е сражавал за нацистите по време на Втората световна война.

По време на посещение в парламента на президента на Украйна Володимир Зеленски миналата седмица, Антъни Рота приветства възрастен украински имигрант от своя район като герой, предизвиквайки овации.

Но Рота е изправен пред нарастващ натиск да подаде оставка, след като това беше разкрито че ветеранът е служил във военна част, свързана с нацистите.

„С натежало сърце ставам, за да информирам членовете за моята оставка като председател на Камарата на общините“, каза Рота пред депутатите от парламентарната зала.< p>Той изрази своето „дълбоко съжаление за моята грешка“ и болката, която причини на еврейските общности в Канада и по света.

Русия обвини правителството в Киев, че подкрепя нацистките идеали, въпреки че Зеленски е евреин и е загубил членове на семейството си в Холокоста и спорът вероятно ще добави фураж към този разказ.

В петък Рота отдаде почит на Ярослав Хунка, 98-годишен украински имигрант, който беше на посещение в парламента и който е от избирателния район на Рота.< p>Той приветства Хунка като "украинско-канадски военен ветеран от Втората световна война, който се бори за украинската независимост срещу руснаците" и "украински герой и канадски герой."

Но Хунка всъщност е служил в 14-ти Waffen Grenadier Подразделение на SS, „нацистка военна част, чиито престъпления срещу човечеството по време на Холокоста са добре документирани“, според Центъра „Приятели на Симон Визентал“.

Еврейската група за застъпничество нарече инцидента „шокиращ“ и „невероятно обезпокоителен“. „

„Този ​​инцидент компрометира всичките 338 членове на парламента“, каза организацията, добавяйки, че е „предаде пропагандна победа на Русия, отвличайки вниманието от това, което беше моментно значима проява на единство между Канада и Украйна.“

„Най-дълбоки извинения“

Няколко политически партии в Канада призоваха Рота, либерален депутат, да се оттегли.

Рота, който беше избран за първи път през 2004 г. и стана председател през 2019 г., се извини в неделя, като каза че той „впоследствие е научил повече информация“, което го е накарало да съжалява за забележките си относно Хунка.

„Тази инициатива беше изцяло моя... Особено искам да поднеса най-дълбоките си извинения на еврейските общности в Канада и около свят", каза той.

В понеделник министър-председателят Джъстин Трюдо нарече забележките на Рота срамни.

Основните опозиционни консерватори критикуваха администрацията на Трюдо, че не е проверила добре Хунка, въпреки твърденията, че не е имало предварително известие, че е бил поканен на събитието.

Посещението на Зеленски в Канада беше третият етап от обиколка, насочена към укрепване на международната подкрепа, след обръщение към ООН и посещение на президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон.

По време на посещението Трюдо обеща допълнителна помощ на Разкъсаната от войната страна на Зеленски.

Канада е дом на втората по големина украинска диаспора в света и Зеленски, в речта си пред парламента, изрази благодарност за подкрепата, оказана на Киев, откакто руските войски се изсипаха над украинските граници през февруари 2022 г.< p>Русия обвини украинските лидери, че са „неонацисти“ и се опита да оправдае войната с необходимостта да „денацифицира“ своя съсед.

Коментирайки въпроса за украинския ветеран, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че „такива небрежността на паметта е възмутителна“, съобщиха руските медии.

В Полша министърът на образованието Пшемислав Чарнек повдигна възможността да се иска екстрадирането на Хунка.

Пишейки в X, известен преди като Twitter, Чарнек каза, че е възложил на националните исторически изследвания институт, за да провери дали Хунка е издирван за престъпления срещу поляци или полски евреи.

„Предприех стъпки за възможно екстрадиране на този човек в Полша“, пише Чарнек.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР