Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси планира

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси планира
Коментари Харесай

Нанси Пелоси ще посети Тайван въпреки китайските предупреждения

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси възнамерява да посети Тайван във вторник. Това оповестява " Ройтерс ", базирайки се на свои източници. Съединени американски щати обявиха, че не са уплашени от заканите, отправени от Китай, по отношение на визитата ѝ до самоуправляващия се остров, върху който Пекин има искания.

Пелоси, която тази седмица стартира обиколката си в Азия, би трябвало да прекара нощта против вторник там, показват трима души, осведомени по въпроса. Министерството на външните работи на Тайван не разяснява известията за пътуването ѝ, само че Белият дом - който също не удостовери визитата- съобщи, че тя има право да отиде.

Ответните реакции на Китай могат да включват изстрелване на ракети наоколо до Тайван, огромни въздушни или военноморски действия или по-нататъшни " подправени правни искания ", като да вземем за пример изказванието на Пекин, че Тайванският пролив не е интернационален воден път, съобщи пред кореспонденти във Вашингтон представителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби.

" Няма да се хванем на въдицата или да участваме в точене на саби. В същото време няма да се оставим да бъдем сплашени ", сподели Кирби.

На фона на необятно публикуваните спекулации дали ще направи спирка в азиатската островна страна, офисът на Пелоси съобщи, че тя води делегация на Конгреса в района, която ще включва визити в Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. В известието не се загатва Тайван.

Един от източниците споделя пред " Ройтерс ", че Съединените щати са уведомили някои съдружници за визитата на Пелоси на острова. Два други източника заяват, че по време на престоя си там, ръководителят на Камарата на представителите е възнамерявал да се срещне с дребна група деятели, които намерено приказват за правата на индивида в Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян съобщи, че визитата на Пелоси ще бъде " груба интервенция във вътрешните работи на Китай ", и предизвести, че това ще докара до " доста съществени събития и последици ".

" Бихме желали още един път да кажем на Съединените щати, че Китай е в подготвеност. Китайската народноосвободителна войска в никакъв случай няма да остане безучастна и Китай ще предприеме решителни отговори и мощни контрамерки, с цел да отбрани своя суверенитет и териториална целокупност ", съобщи Джао.

Запитан какви ограничения може да предприеме, Джао отговори: " в случай че тя се осмели да тръгне, дано изчакаме и да забележим ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен също прикани Китай да " работи отговорно ", ако Пелоси реализира визитата.

" Ако председателката на Народното събрание в действителност реши за визитата и Китай се опита да сътвори някаква рецесия или по различен метод да ескалира напрежението, това ще бъде напълно за сметка на Пекин ", сподели той пред кореспонденти.

Китай непрекъснато ускорява дипломатическия и военния напън върху Тайван. Заплахите за ответни ограничения при визитата на Пелоси породиха опасения за нова рецесия в Тайванския пролив, който разделя двете страни, която може да разклати международните пазари и вериги за доставки.

Пекин гледа на визитите на американски публични лица в Тайван като на окуражаващ сигнал към лагера на последователите на независимостта на острова. Вашингтон не поддържа публични дипломатически връзки с островната страна, само че по силата на американското законодателство е задължен да даде на острова средства за самоотбрана.

Посещението на Пелоси, която е втора в линията на заместничество на президентския пост в Съединени американски щати и дълготраен критик на Китай, ще се реализира на фона на утежняването на връзките сред Вашингтон и Пекин. Последният ръководител на Камарата на представителите, посетил Тайван, е републиканецът Нют Гингрич през 1997 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР