Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън съобщи,

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън съобщи,
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Джонсън заяви, че гласуването на законопроекта за помощта за Украйна ще се състои тази събота,  написа BBC.

Днес денем в Камарата ще бъдат импортирани четири обособени законопроекта - за помощта за Украйна, Израел, Индо-тихоокеанския район, както и четвърти законопроект с " други ограничения за противопоставяне на Русия, Китай и Иран ", изясни Джонсън.

Сенатът утвърди пакет от помощ от 95 милиарда $ за Украйна, Израел, Тайван и други сътрудници на Съединени американски щати в Индо-тихоокеанския район преди повече от два месеца. От тези средства Украйна има право на 60 милиарда $.

Демократите в Камарата на представителите и Сената настояха, че най-ефективният метод би бил Камарата да одобри законопроекта за помощ , който включва средства за Украйна, както е признат от Сената, само че поддръжниците на Тръмп републиканци се опълчват на това.

Одобрението на помощта изисква единодушието на двете камари на Конгреса . Сенатът се управлява от поддръжници на президента демократ Байдън, а републиканците имат болшинство в долната камара на представителите.

Сенатът на Демократическата партия  в началото на февруари, а с изключение на демократите, половината от републиканското малцинство гласоподава " за ". Законопроектът най-вероятно елементарно ще мине през долната камара на републиканците, само че ръководителят
 Вътрешни битки сред републиканците могат да забавят помощта за Украйна
Вътрешни битки сред републиканците могат да забавят помощта за Украйна

Някои предизвестяват, че може да отнеме месеци, с цел да се реализира консенсус за договорка

Причината е съпротивата на крайнодесните поддръжници на Тръмп , претендента на републиканците на президентските избори през ноември. Те упорстват отпущането на пари за Украйна да бъде обвързвано или с миграцията през мексиканската граница, или с лицензирането на износа на полутечен газ.

Отделно разглеждане на законопроектите значи, че откакто бъдат утвърдени от Камарата на представителите, те ще би трябвало да се върнат в Сената, преди да бъдат изпратени на президента Байдън за автограф.

Ако Джонсън тръгне против крайната десница, те заплашват да издигнат въпроси по отношение на заемането на длъжността ръководител, при което той рискува да изгуби поста си. Междувременно, ако се наложи да се избере нов ръководител, ограниченията, включително помощта за Украйна, няма да подлежат на разискване по-време на изборният развой.

С други думи, обещаните на Украйна 60 милиарда $ се оказаха пленник на вътрешнополитическата битка на последователите на Тръмп с демократите на власт и умерените републиканци в опозицията.

Поддръжниците на Тръмп пречат на ръководителя Джонсън да внесе законопроекта за гласоподаване. И върху тях не се ползва никакъв напън.

Последните, които се пробваха да убедят американците, бяха техните съществени съдружници, британците.  По-рано този месец, английският външен министър Дейвид Камерън посети Вашингтон със известие за значимостта на помощта на Украйна.

Председателят Джонсън , базирайки се на натоварения му график.

Камерън , даже преди да се насочи към Капитолия. Но неговият сексапил не беше задоволителен , с цел да раздвижи позицията на поддръжниците на Тръмп по въпроса за помощта за Украйна, която беше изразена от републиканката Марджъри Тейлър Грийн.

Тя предложения английския министър да й " целува задника " и да не се намесва във вътрешната американска политика.
 Камерън: Липсата на дългогодишен ангажимент не значи, че поддръжката за Украйне ще спре
Камерън: Липсата на дългогодишен ангажимент не значи, че поддръжката за Украйне ще спре

Украйна може да бъде уверена в поддръжката на Обединеното кралство, сигурен е той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР