Председателят на испанския парламент казва, че дебатът за институция и

...
Председателят на испанския парламент казва, че дебатът за институция и
Коментари Харесай

Испанският парламент ще гласува преизбирането на премиера Санчес. Сделката за амнистия в Каталуния предизвиква фурор

Председателят на испанския парламент споделя, че дебатът за институция и гласуването за преизбиране на настоящия министър-председател социалист Педро Санчес ще се организира в сряда и четвъртък

От CIARÁN GILES Associated Press, 13 ноември 2023 година, 7:01 ч.

МАДРИД -- Дебатът за институция и гласуването за преизбиране на настоящия министър-председател социалист Педро Санчес ще се организира по-късно тази седмица, сподели ръководителят на испанския парламент сподели в понеделник.

Говорителят Франсин Арменгол сподели, че кандидатурата на Санчес ще бъде разисквана от партийните водачи в сряда и гласуването ще се организира след дебата в четвъртък.

Санчес, който е на поста от 2018 година, се чака да бъде гласуван без проблеми, като се има поради, че неговата социалистическа партия е постигнала съглашения с куп дребни партии, с цел да подсигурява, че има поддръжката от 179 законодатели, трима повече от болшинството от 176, належащо в Народното събрание при първо гласоподаване.

Неубедителните избори в Испания на 23 юли оставиха всички партии без явен път за сформиране на държавно управление.

Дясноцентристката Народна партия, под управлението на Алберто Нунес Фейхоо, завоюва най-вече места на изборите със 137. Но заради околните си връзки с крайните дясната партия Vox, съвсем никоя друга партия не поддържа кандидатурата на Фейхоо за институция през септември.

Социалистите на Санчес завоюваха 121 парламентарни места в 350-местния парламент.

Споразуменията, подписани до момента, значат, че социалистите и техният ляв съдружен сътрудник Сумар, който завоюва 31 места, могат да разчитат на 27 места от шест по-малки партии за гласуването за институция. Но остава да се види дали групата ще остане непокътната за целия четиригодишен парламентарен мандат. Каталунската сепаратистка партия — водена от избягалия някогашен президент на Каталуния Карлес Пучдемон — дава обещание поддръжката на своите седем членове на Народното събрание в подмяна на прошка за евентуално хиляди хора, забъркани в несполучливия опит за обособяване на района през 2017 година

Предложението провокира митинги, призовани от десни опозиционни партии, като някои пред офисите на Социалистическата партия приключиха със конфликти с полицията.

Подробностите за законопроекта за амнистията към момента не са оповестени, само че той ще облагодетелства Пучдемон и десетки други, от незначителни държавни чиновници до елементарни жители, които са изправени пред съд неприятности за ролята им в противозаконния опит за разединение на Каталуния, който докара Испания до ръба на разрива преди шест години.

Испанските съдилища към момента се пробват да екстрадират Пучдемон от Белгия. Като се има поради, че мнозина го считат за зложелател на страната, договорка, която го облагодетелства, безусловно ще бъде политически спорна.

Предложението за прошка също провокира неодобрение измежду правосъдната власт и полицейски синдикати.

Санчес, който преди се противопоставяше на прошка, упорства, че в този момент е належащо за естествения политически живот да се върне в Каталуния и ще бъде от изгода за Испания. Повечето от страните, които го поддържат, са съгласни.

Водещи истории

 5 спецификации на САЩ
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР