Председателят на Информационно обслужване АД проф. Михаил Константинов смята, че

...
Председателят на Информационно обслужване АД проф. Михаил Константинов смята, че
Коментари Харесай

Проф. Константинов иска да се мисли за е-гласуване, защитено от хакери

Председателят на " Информационно обслужване " АД проф. Михаил Константинов счита, че би трябвало да се намерения за интернет гласоподаване за парламентарните избори през 2021 година.

Според проф. Константинов първо обаче би трябвало да се види по какъв начин ще се оправим с хакерите и с концепцията, че може да бъде хакнат този тип избирателен развой, тъй като в основата на всичко стои доверието в него. " Ако хората мислят, че изборите са им хакнати, даже и да не са, доверието си е отишло, тъй че това са значими неща и би трябвало да забележим по какъв начин ще ги решим ", посочи той.

Машинното гласоподаване не е измежду законодателните промени, за които проф. Константинов прикани, като той се афишира срещу подобен тип гласоподаване. " Машинно гласоподаване сега има единствено в част от Белгия. Никъде другаде в Европа няма машинно гласоподаване и несъмнено има причина за това ", разяснява той. Трябва обаче да се види и за какво е толкоз лимитирано машинното гласоподаване в Европа.

Проф. Констатинов съобщи, че след срещата при президента, на която бяха разисквани откроилите се проблеми на последните избори, въпросът за някои законодателни промени продължава да стои. " Такива срещи постоянно са потребни, въпросът е да не приключват единствено със срещите, а да има следващи дейности ", подчертава проф. Константинов.

Сред законодателните промени, за които упорства проф. Константинов, са изчистването на изборните описи, като фантоми да изчезнат от тях. Също по този начин би трябвало да се намерения дали да остане възбраната върху прогнози в изборния ден, защото още веднъж на последните избори бяхме очевидци на различен феномен - за загубите да се упрекват социолозите.

Според Михаил Константинов сериозно е да се понижи доста високият % нереален избор. По време на локалните избори ноември 2019 година той беше приблизително 8.5%. Само за общински съветници броят на недействителния избор беше 15 ", напомни Константинов.

" Ясно е, че това е тежък проблем, защото числата са отвън европейските правила и би трябвало да се види дали бюлетината е комплицирана, или методът на отчитане е погрешен ", безапелационен беше проф. Константинов.

Според него, откакто бъде изработен разбор на изборните материали, които се намират в общините с решение на съда, ще се направи извод какви законодателни ограничения би трябвало да се вземат.

Проф. Константинов високо прави оценка организацията на миналите към този момент локалните избори и счита, че те са минали изцяло на европейски равнище. Той посочи, че за парламентарните избори би трябвало да се вземат законодателни решения, които да подобрят българския избирателен развой. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР