Председателят на групата съветници от Съюзза Пловдив Дани Каназирева настоява

...
Председателят на групата съветници от Съюзза Пловдив Дани Каназирева настоява
Коментари Харесай

Къде са отчетите за разходи на Пловдив 2019

Председателят на групата съветници от „ Съюзза Пловдив„ Дани Каназирева упорства фондация„ Пловдив 2019 “ да внесе вОбщинския съвет дължимите тримесечни доклади заразходите си. Съветничката насочва и съответни въпроси до кмета Иван Тотев за развиването по инфраструктурните планове, свързани с Европейска столица на културата.

Дани Каназирева напомня, че още на 27 юли предишното лято Общинският съвет одобри решение, което задължава изпълнителния шеф на фондацията да показва на Община Пловдив доклад за разноските на всеки три месеца. Кметът пък е длъжен да внася тези доклади за разискване и приемане в Общинския съвет.Това не е направено.

„ До този миг нито един доклад не е импортиран в Общинския съвет, а за това време трябваше да има два. На 27 април би трябвало да се внесе третият. Миналото лято предложихметази форма на отчетност и болшинството я одобри. Защо обаче никой не съблюдава решенията на Общинския съвет “, пита Каназирева.

Фондация „ Пловдив2019 “ се разпорежда с бюджет за милиони левове за подготовката на Европейска столица на културата - през 2017 година този бюджет бе 5,5 млн. лв., а през 2018 година е близо 9 млн. лева „ Съюз за Пловдив “ показва, че това са пари на всички данъкоплатци и изразходването им не може да става зад тила на хората. „ Има два огромни казуса - първият е, че
Пловдив в действителност закъснява и рискуваме представянето си през 2019 година

Вторият е неналичието на про зрачност - това основава съмнение и разрушаватака нужната съпричастност на всеки пловдивчанин към идеята Европейска столица на културата “, изясни Каназирева. Според „ Съюз за Пловдив„ съществено безпокойствие провокира и това, че до този миг няма приключен нито едининфраструктурен проектза Европейска столица на културата - площад „ Централен “, кино „ Космос “, галерията на ул. „ Гладстон„ и галерията под стълбището на „ Каменица “, Тютюневия град, Концертната зала и зоологическата градина.

Тези обекти бяха включени в програмата от самата община и бяха подкрепени с държавно финансиране, само че нямат направени и утвърдени механически планове, не са определени и реализатори. Дани Каназирева предизвестява, че забавянето основава действителна заплаха Пловдив да организира културните събития в старите зали и галерии, със затворена Концертна зала, с незавършен Централен площад и археологически комплекс Римски конгрес. В същото време италианският град Матера посреща Европейска културна столица през 2019 година изцяло видоизменен, с доста нови музеи и зали.

„ Съюз за Пловдив “очаква Иван Тотев да отговори на следните въпроси:

1. Каква е повода до този миг нито едино тчет на фондация „ Пловдив 2019 “ да не е импортиран в Общинския съвет?
2. Кога ще бъде приключена реконструкцията на пл. „ Централен„ и каква е повода за пореднотозабавяне?
3. Какви действия ще има в кино „ Космос “ и по кое време ще бъде приключен ремонтът?
4. Има ли план за Тютюневия град и по кое време ще бъде осъществен?
5. Кога Концертнатазала ще бъде главно ремонтирана?
6. Кога ще бъде построена художествена изложба под стълбището на „ Каменица “?
7. Кога ще бъде отворен зоопаркът и за какво строително-монтажните работи не са приключени?

Каназирева чака от община Пловдив да уточни плануваните средства, утвърдените планове, определените реализатори и периодите за осъществяване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР