Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова съди Държавната

...
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова съди Държавната
Коментари Харесай

Мая Манолова завежда дело за укриване на информация за язовирите

Председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова съди Държавната консолидационна компания (ДКК) за укриване на информация за язовирите.

„ Изправи се.БГ “ подаде заявление за достъп до социална информация на 8 януари 2020 година В заявката Манолова пита за отпуснатите от Министерския съвет на ДКК през юли 2018 година 500 млн. лева за ремонт на 418 язовири, които са в спешно положение.

Манолова изиска подробна справка-отчет от 1 октомври 2018 година до 30 септември 2019 година на язовирите, язовирните стени и оборудванията към тях, подлежащи на ремонтни действия и реконструкции. Тя попита и за сумата, проекта и листата на ремонтираните с отпуснатата сума язовири.

Ето какво още оповестяват от Изправисе.БГ:

ДКК не даде достъп до информация в законовия период от 14 дни, според ЗДОИ.

На 21 февруари 2020 година от Държавната компания изпратиха писмо до Манолова да потърси желаните от нея данни в медиите. Според ДКК, те са „ в огромната си част обществено налични и публикувани посредством средствата за всеобща информация “, написа още в писмото си
изпълнителния шеф на ДКК Ясен Спасов.

На 7 февруари 2020 година Манолова подаде тъжба до Административния съд в София за обжалване на безмълвния отвод. Съдът образува дело №1438/2020 година Заседанието по делото е планувано за 26 март 2020 година

Ремонтите за 500 млн. лв. е трябвало да се осъществят от сдружението „ Монтажи” ЕАД, което е част от структурата на ДКК. По публични изказвания на министъра на стопанската система към началото на декември 2019 година на „ Монтажи” са предоставени ремонтите на 182 от общо 418 спешни язовира, за които са отпуснати парите. Кои са тези язовири и какъв брой от тях са ремонтирани фактически ДКК отхвърли да отговори. За останалите 236 спешни язовира въобще не е ясно дали са предоставени ремонтни действия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР