Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ“ и партньорите й в

...
Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ“ и партньорите й в
Коментари Харесай

Пробва ли ЦИК да елиминира алтернативи за изборите с процедурен трик?

Председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ и сътрудниците й в предизборната мрежа апелират решението на Централната изборна комисия от 27 януари, с което, съгласно тях, се пречи на явяването на изборите на обединения като „ Изправи се.БГ “, „ Демократична България “, и други, тъй като не са партии, предава БНР. Според решението обединенията, които ще се явят на изборите, би трябвало да носят наложително името на едната от партиите в обединението.
 Партиите и обединенията подават заявки за регистрация за парламентарния избор до 17 февруари Партиите и обединенията подават заявки за регистрация за парламентарния избор до 17 февруари
До 12 февруари кметовете би трябвало да образуват изборните секции на територията на общините, до същата дата би трябвало да са назначени и Ра...
„ По този метод партиите, които вземат участие в ЦИК, това са партиите на статуквото, не дават опция за дейно присъединяване на една нова групировка. Така ще има проблеми с явяването на „ Демократична България “. ЦИК написва предписание, което не съществува в Изборния кодекс за да удари „ Изправи се.БГ “ от присъединяване в идните избори “, сподели Мая Манолова.
Според нея решението на ЦИК опонира на член 128 от Избирателния кодекс, който дава опция обединенията да имат друго име и дава за образец регистрацията на „ Обединени патриоти “.
 също подава тъжба до Върховния административен съд поради решението на (№ 1961-НС от 27 януари 2021 г.) за регистрация на партии и обединения за присъединяване в парламентарните избори на 4 април.
В решението е записано, че “наименованието на обединението може да съдържа единствено наименованието на една или няколко от партиите в състава на обединението. ” Условието е неразбираемо, а тълкуването води в две направления, е мнението на обединението.
 Парламентарни избори 2021: Кампанията стартира на 5 март Парламентарни избори 2021: Кампанията стартира на 5 март
Предизборната акция за парламентарните избори стартира на 5 март. Това излиза наяве от хронограмата за идните избори, която ЦИК п...
На първо място, лимитират ли се обединенията да включват в наименованията си изрази и думи, които са разнообразни от наименованията на една или няколко партии в състава на обединението? На второ място, вкарва ли се условие в наименованието на обединението наложително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на обединението?
В жалбата си Демократична България цитира наредбите на, където преценката дали в наименованието на обединението да се включват или не наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии е предоставена на самите обединения. Припомня и предишна процедура на ЦИК, която е била в тази посока.
Освен че желае то Върховен административен съд да анулира цитираното изречение от решението, Демократична България насочва и искане до ЦИК, за експедитивност на процеса, комисията да преразгледа сама решението си в тази му част.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР