Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов определи като лоша услуга изпреварващото

...
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов определи като лоша услуга изпреварващото
Коментари Харесай

Борисов разкритикува бързането с коментарите за Шенген

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира като " неприятна услуга " изпреварващото оповестяване на сделката с Австрия за стартирането на България и Румъния в Шенген по вода и въздух.

Борисов отдаде това на " младостта и неопитността в ръководството ", като сподели, че съобщаването на детайлите от възможното единодушие на Виена за разширението " не е положително за дипломацията, не се прави по този начин ".

Той предизвести, че в случай че до обяд на 29 декември не бъдат получени " документи ", потвърждаващи смяната в позицията на австрийското държавно управление, целият развой може да бъде отсрочен за неопределен срок поради идните избори (б.р. парламентарният избор в Австрия е чак през октомври 2024, само че през юни ще се проведат европейските избори в целия ЕС).

" Всъщност един голям труд, който държавното управление и Народното събрание и ние с Кирил Петков в комисиите извършихме, сега е подложен на доза подозрение. Зад сцената се организират ужасно доста съвещания, по линия на ЕНП и либералите ", сподели още той.

Информацията първо потегли от румънското Министерство на вътрешните работи в четвъртък, като няколко часа по-късно беше доказана и от румънския министър председател Марчел Чолаку и българския министър председател Николай Денков.

Австрийският Der Standard по-късно цитира свои източници във вътрешното министерство, които афишират, че " договарянията още текат ".

Условията на Виена са да бъде увеличена задачата на Фронтекс по опазването на сухопътната граница на България и Турция, както и двете нови страни в Шенген да одобряват бежанците от Афганистан и Сирия, регистрирани тук за първи път при влизането си в Европейски Съюз.

Австрия отхвърля да уточни и съответна дата за повдигане на ветото за пълноправното присъединение на България и Румъния в Шенген - т.е. и да няма граничен надзор и на сухопътните граници.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР