Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че високата инфлация

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че високата инфлация
Коментари Харесай

Пауъл: Високата инфлация е сериозна заплаха за възстановяването на пазара на труда в САЩ

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл предизвести, че високата инфлация съставлява " сериозна опасност " за възобновяване на пазара на труда в Съединени американски щати, като разгласи, че ерата на пандемичните тласъци е завършила, написа Financial Times.

Икономиката към този момент " не се нуждае и не желае " " мощно стимулиращите " политики, които се ползват от началото на рецесията с ковид. Това съобщи Пауъл в показанията си пред Сената във вторник по време на чуване за одобряване, откакто през ноември беше номиниран от президента Джо Байдън за втори мандат отпред на Фед.

Пауъл също по този начин предизвести, че устойчивата инфлация може да заплаши исторически мощната агресия. " За да реализираме стремежи от нас доста мощен пазар на труда с високо присъединяване, ще е нужна дълга агресия. А с цел да се стигне до такава агресия, ще ни е нужна ценова непоклатимост ", сподели Пауъл.

" Високата инфлация е сериозна опасност за постигането на оптималната претовареност и за постигането на продължителна агресия ".

Пауъл призна " последствията ", породени от високата инфлация, и удостовери желанието на Фед да употребява инструментите си, с цел да подсигурява, че тя няма да се трансформира в по-сериозен проблем.

Той съобщи пред американските законодатели, че Фед ще увеличи лихвените проценти по-агресивно, в случай че е належащо, и изложи проектите на централната банка да стартира " дългия път " към по-нормална парична политика през тази година.

Показанията на Пауъл идват преди последния отчет за инфлацията, който в сряда се чака да покаже, че показателят на потребителските цени нараства с годишен ритъм от 7%, което е най-бързият ритъм от четири десетилетия насам.

Когато през ноември Байдън разгласи повторното назначение на Пауъл, президентът даде ясно да се разбере, че ограничението на инфлацията е главен приоритет на неговата администрация. Той добави, че съгласно него Пауъл е в най-хубава позиция да насочи стопанската система на Съединени американски щати към по-стабилно възобновяване.

" Вярвам, че Джей е верният човек, който да ни преведе до дъно и да приключи тези инициативи, като в същото време се оправи със опасността от инфлация ", сподели тогава Байдън.

В седмиците след назначението на Пауъл Фед предприе внезапен завой в политиката си, като се отхвърли от определянето на инфлацията като " преходна " и възприе по-агресивен метод за усмиряване на цените.

Фед освен усили скоростта, с която ще приключи програмата си за стимулиране, само че и приготви финансовите пазари за вероятността за три нараствания на лихвените проценти и за понижаване на размера на големия си баланс през тази година.

" Бих очаквал, че тази година, 2022 година, ще бъде годината, в която ще предприемем стъпки към нормализиране ", сподели Пауъл, добавяйки, че процесът на " привършване " - при който Фед престава да реинвестира постъпленията от падежиращите си скъпи бумаги - ще се случи " по-рано и по-бързо " от последния път, когато го направи, започвайки през 2017 година

Икономистите чакат Фед да стартира " изтеглянето " през март и скоро по-късно да стартира да понижава портфейла си от скъпи бумаги - поредност, която доста висши чиновници обществено поддържаха.

Публикуваните в петък нови данни за заетостта, които демонстрираха, че нивото на безработица е спаднало под 4%, макар внезапното закъснение на темпа на месечното повишаване на работните места за декември, в допълнение окуражиха залозите за покачване на лихвите през март.

Ръстът на заплатите също се увеличи внезапно, защото рекорден брой американци напуснаха работа. Анализаторите обявиха, че стопанската система е покрай оптималната претовареност, в случай че към този момент не е достигнала такава, което е втората цел на Фед, с цел да реши по кое време да реалокира главния си лихвен % от нулата.

Първата цел, а точно инфлацията да бъде приблизително 2 % за избран интервал от време, е " повече от изпълнена ", обявиха представители на Фед.

На въпрос на сенатора от Демократическата партия Елизабет Уорън за огромните корпорации, които покачват цените, Пауъл съобщи, че това може да отразява обстоятелството, че търсенето е " необикновено мощно ".

" Те покачват цените, тъй като могат ", добави той.

При избора на Пауъл, републиканец, който беше назначен за първи път през 2017 година от някогашния президент Доналд Тръмп, Байдън отхвърли рецензиите на прогресивното крило на своята партия по отношение на относително хлабавата регулаторна активност на ръководителя.

Скандалът с търговията, който избухна предходната година - и който се ускори след новите разкрития на Ричард Кларида, заместник-председателя на Фед, който в понеделник разгласи оставката си - провокира рецензии и от страна на прогресистки настроените.

Във вторник Уорън още веднъж притисна Пауъл да даде " цялата налична информация " за персоналните финансови транзакции, осъществени от негови чиновници, до 17 януари - искане, което тя насочи и в понеделник.

През октомври Фед разгласи правила, които доста лимитират транзакциите на висшите чиновници, само че последните покупко-продажби, които се случиха към извънредно чувствителни политически решения в първите дни на пандемията, накърниха доверието в централната банка.

Във вторник Пауъл съобщи, че новите насоки, които ще бъдат приложени " в най-скоро време ", съставляват " цялостна смяна " в метода, по който се контролира комерсиалната активност на чиновниците.

" Няма да има опция за обмисляне на времето на пазара ", сподели той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР