Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за
Коментари Харесай

Шарл Мишел ще се кандидатира за европейските избори

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира за европейските избори през 2024 година, което може да докара до рецесия при попълването на висшия дипломатически пост, оповестиха белгийските медии.


" Реших да се кандидатирам на европейските избори през 2024 година ", съобщи Мишел.

Той ще заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли. След това водачите на Европейски Съюз ще би трябвало бързо да назначат негов правоприемник на освободения пост в Съвета. Поради обстоятелството, че Унгария поема ротационното председателство на Съвета през юли, унгарският министър-председател Виктор Орбан би могъл да извършва ролята на ръководител на Съвета, в случай че членовете на Европейски Съюз не реализиран бързо единодушие за претендент.

През последната година напрежението сред Европейски Съюз и Унгария по отношение на поддръжката за Украйна стана все по-интензивно. Орбан като авариен правоприемник на Мишел евентуално ще провокира спомагателни спорове сред членовете на Комисията.

От началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна Унгария неведнъж попречва поддръжката на Европейски Съюз за Киев, опълчва се на глобите против Русия, а в този момент заплашва да осуети устрема на Украйна към Европейски Съюз.

След като на 14 декември Европейският съвет се съгласи да стартира договаряния за присъединение с Украйна и Молдова, Орбан на процедура се въздържа при гласуването за започване на договарянията, заявявайки, че " участието на Украйна в Европейски Съюз е неприятно решение ". На идващия ден той блокира пакет от ограничения на блока за Украйна в размер на 50 милиарда евро.

Въпреки опълчването на Орбан, Европейският съвет остана мощен покровител на Украйна по време на пълномащабната инвазия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР