Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова лидерите на страните

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова лидерите на страните
Коментари Харесай

Замразените € 300 млрд. на руската Централна банка – за възстановяване на Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прикани водачите на страните членки да продължат диалозите за потреблението на замразените активи на съветската Централна банка, възлизащи на 300 милиарда евро, за възобновяване на Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мишел насочи апела си в изявление за в. „ Файненшъл таймс “, представено от Ройтерс.

Той желае да изследва по какъв начин замразените активи могат да генерират облаги, които по-късно да бъдат употребявани в напъните за възобновяване на Украйна.

„ Това е въпрос на правораздаване и правдивост и би трябвало да бъде решен в сходство със законовите правила “, отбелязва ръководителят на Европейския съвет.

Европейски Съюз блокира 300 милиарда евро от запасите на съветската Централна банка през ноември 2022 година. поради нахлуването в Украйна. Миналата седмица белгийският евродепутат либерал Ги Верхофстад съобщи, че Русия е терористична страна и затова не се нужзае от тези пари. А средствата могат да бъдат недабавно мобилизирани даже за закупуване на оръжие.

Върховният комисар на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел съобщи тази заран, че се надява външните министри на страните членки да реализират единодушие за още един транш от 500 милиона евро военна помощ за Украйна. Той направи малко изказване преди началото на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел. Миналата седмица се заприказва, че Унгария ще блокира отпущането на сумата, която е от Европейския механиъм за поддръжка на мира.

Борел бе запитан и за съмненията на Германия по въпроса за доставката на танкове „ Леопард 2 “ за Украйна.

„ Няколко пъти споделих, че съгласно мен този вид оръжия би трябвало да бъдат доставени на украинската войска. Това обаче би трябвало да се реши от съответната страна-членка и ние сме тук, с цел да го обсъдим “, отговори той.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР