Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с ново компромисно

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с ново компромисно
Коментари Харесай

Шарл Мишел иска прехвърляне на 50 млрд. евро от грантовете към фонда за възстановяване

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с ново компромисно предложение - да бъдат трансферирани 50 милиарда евро от грантовете към заемите от оферти фонд за възобновяване на Европейски Съюз, оповестява " Политико ".

Предвижда се общият размер на фонда да остане 750 милиарда евро, само че равнището на безвъзмездното финансиране да бъде понижено до 450 милиарда евро (от препоръчаните 500 милиарда евро) - отстъпка в сходство с настояванията на така наречен " спестовна четворка " - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция.

Мишел предложи компромис и по отношение на ръководството на фонда, пробвайки да склони Нидерландия да подпише съглашението.

Идеята - така наречен " спешна спирачка ", е, в случай че дадена страна възразява против изплащането на средства за възобновяване, да може да изиска в границите на 3 дни да отнесе въпроса неотложно към Европейския съвет или Съвета по стопански и финансови въпроси, с цел да оспори решението.

Припомняме, Нидерландия изиска единогласие при взимане на решение за разпределяне на средства. Срещу позицията й обаче са доста страни, а Комисията и Съветът настояват, че това не е правно допустимо.

Въпреки че не е несъмнено, че корекциите ще бъдат задоволителни за подписване на договорка, очакванията са, че това ще съживи полемиките след вчерашния застой.

За да понижи размера на грантовете, Мишел предлага съкращения на няколко бюджетни стратегии, измежду които Хоризонт Европа (намаление с 2 милиарда евро), здравна стратегия (намаление с 2,7 милиарда евро) и финансиране за развиване на селските региони (намаление от 5 милиарда евро) ). Освен това ще бъде отстранено плануваното финансиране в размер на 26 милиарда евро за поддръжка на платежоспособността на фирмите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР